Новий міністр оборони для Зеленського: Що відомо про Михайла Коваля

4 березня має відбутися позачергове засідання Ради, під час якого, імовірно, буде змінено склад Кабміну. За даними ZN.UA, генерал-полковника Михайла Коваля, який є першим заступником секретаря Ради національної безпеки та оборони, запропонував призначити міністром оборони його начальник - секретар РНБО Олексій Данілов. Що відомо про генерала, котрий недовго очолював військове відомство 2014 року, а потім був ві'ськовим консультантом і Порошенка, і Зеленського.

Військова кар'єра

Михайло Коваль народився 26 лютого 1956 року в місті Ізяслав Хмельницької області.

У 1979 році він закінчив Кам'янець-Подільське вище інженерно-командне училище, після чого чотири роки служив в окремому гвардійському інженерно-саперному батальйоні гвардійської повітрянодесантної дивізії - спочатку командиром взводу, а потім командиром роти.

У 1983-1984 роках Коваль був начальником навчального центру. Потім ще три роки служив у гвардійському парашутно-десантному полку гвардійської парашутно-десантної дивізії - заступником командира та командиром батальйону.

У 1990 році він закінчив Військову академію ім. Фрунзе у Москві, після чого п'ять років працював у навчальному центрі підготовки молодших спеціалістів повітрянодесантної бригади. Був заступником начальника і начальником навчального центру.

У 1997 році закінчив Академію Збройних сил України і став начальником штабу, а потім командиром 30-тої танкової дивізії 8-го армійського корпусу Північного оперативного командування.

У 1999 році отримав звання генерал-майора, з 1999 по 2001 рік обіймав посаду начальника штабу - першого заступника командувача армійського корпусу Західного оперативного командування.

На початку 2000-х отримав звання генерал-лейтенанта. У 2002-2003 роках був першим заступником командувача прикордонними військами України. У 2003 році також очолює департамент Держприкордонслужби з роботи з особовим складом.

У 2007 році отримав знання генерал-полковника.

Викрадення під Ялтою у березні 2014

5 березня 2014 року Михайла Коваля викрали невідомі біля військової частини під Ялтою. Перед викраденням він був присутній на зустрічі з особовим складом прикордонників у Балаклаві. На цій зустрічі представник проросійського керівництва Криму умовляв прикордонників перейти на бік РФ.

Про викрадення Коваля повідомив Євромайдан SOS, інформацію про викрадення підтвердив Українській правді заступник голови Держприкордонслужби Сергій Астахов.

«За словами очевидця, російські байкери зупинили авто Коваля М.В., порізали шини і забрали прикордонника», - говорилося в заяві Євромайдан SOS.

Повідомлялося, що в той самий день місце перебування Коваля вдалося встановити.

В.о. міністра оборони і заступник секретаря РНБО

Вже 25 березня 2014 року Верховна Рада призначила Коваля виконувачем обов'язків міністра оборони України.

3 червня 2014 року Держприкордонслужба повідомила, що Луганський прикордонний загін другу добу тримається в оточенні проросійських терористів без підмоги. Після цього Коваль заявив, що прикордонників не штурмували, а лише обстрілювали. Він також запевнив, що прикордонники отримали допомогу з повітря.

Це заява обурила прикордонників, на сайті Держприкордонслужби була опублікована їхня відповідь Ковалю.

«Ми знаємо, що між командиром нашого загону і вами відбулася телефонна розмова. Ви запевнили його в тому, що допомога буде надана найближчим часом, проте пройшло майже дві доби і крім показового польоту авіації більше нічого так і не відбулося. Ваші слова виявилися порожніми обіцянками», - говорилося в листі.

3 липня 2014 року Коваль був звільнений з посади в.о. міністра оборони і призначений заступником секретаря Ради національної безпеки та оборони України. З лютого 2015 року він перший заступник секретаря РНБО.

У жовтні повідомлялося, що Михайло Коваль може очолити Держприкордонслужбу, однак головою цього відомства тоді став Віктор Назаренко.

Після зміни влади у 2019 році Коваль зберіг посаду заступника секретаря РНБО. А 16 грудня 2019 року його призначили відповідальним за територіальну оборону.

25 лютого 2020 року секретар РНБО Олексій Данілов під час інтерв'ю Радіо НВ запевнив, що у 2020 році «обов'язково» приймуть закон про територіальну оборону і нагадав, що за цей напрямок відповідає Коваль.

Декларація Михайла Коваля

Згідно з декларацією Михайла Коваля, у 2018 році на посаді першого заступника секретаря РНБО він отримав майже 1 млн 200 тис. грн зарплати. У нього також є 200 тисяч гривень готівкою і ще $30 тисяч готівкою у спільній власності з дружиною. У 2018 році Михайло Коваль також отримав 6350 грн матеріальної допомоги.

Йому належить автомобіль Toyota Land Cruiser 120 Prado 2008 року випуску.

У спільній власності з дружиною у першого заступника секретаря РНБО є квартира в Києві площею 97,2 кв. м. Його дружині належить житловий будинок у Стоянці Києво-Святошинського району Київської області площею 411,3 кв. м. та земельна ділянка там само площею 1165 кв. м.

У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, - омбудсмен Лубінець

п’ятниця, 26 квітень 2024, 22:04

У тимчасово окупованому Мелітополі 14-річним вихованцям обласного центру соціально-психологічної реабілітації, які залишились без батьківського піклування, ворог примусово видав російські паспорти. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав л...

Patriot – це не "срібна куля" для України, потрібні інші системи - Ллойд Остін

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:29

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що робота над пошуком і поставкою в Україну систем Patriot триває. Про це він сказав на пресконференції за підсумками 21-го засідання контактної групи військової допомоги Україні у форматі "Рамштайн" 26 квітня, ...