Новий розвідувальний дрон "Довбуш Т10" тестують на фронті: Що відомо про українську "пташку"

На сході тестують новий український розвідувальний дрон "Довбуш Т10". "Довбуш" - це багатофункціональний БПЛА, який можна модернізувати в розвідувальний чи ударний дрон. Завдяки новітньому програмному забезпеченню і спецобладнанню український дрон недоступний для ворожих сил електронної протидії і ППО. Готові "Довбуші" безкоштовно передають силам оборони, передають Патріоти України.

В ефірі "1+1" в рамках телемарафону про українську розробку розповів ініціатор проєкту виробництва безпілотників, співзасновником monobank Володимир Яценко.

"Це не розробка, яка щойно з’явилася. Ми майже від початку війни працюємо над цим літаком. І зараз це процес, який вже йде "по накатаній": тобто відбувається навчання, використання наших літаків. На сьогоднішній день головне завдання – це збільшити виробництво цих апаратів, а також забезпечити їх використання у важких погодних умовах, у нас наразі зима і дуже часто непрості погодні умови. Зараз ми націлені на ці речі. А використання уже є, цей процес стабільний. Наші літаки на сьогоднішній день працюють по всій лінії фронту", – каже Яценко.

За його словами, наразі вже можна говорити про масове виробництво "Довбушів". "Якщо ми починали з декількох на день, то зараз відкрили нове виробництво (на жаль, не в Україні, в одній із країн Європи, де ми виробляємо дуже багато комплектуючих). Тобто ми перейшли від закупки у китайському супермаркеті до власного виробництва. І на сьогоднішній день це надтехнологіне виробництво. Ми чекали обладнання 5-6 місяців, щоб його почати. І це нас стримувало від тієї кількості, яку ми можемо виробляти на день. Зараз, я думаю, ця кількість буде не 1-3, а перевищувати 10 і більше на день", – додав ініціатор проєкту.

Володимир Яценко додав, що "Довбуші" майже не засікаються РЕБами чи ППО. "Усього три літаки були збиті ворожою ППО. Але є засоби РЕБ, які глушать сигнали супутниковї навігації, і це проблема, яка вирішується лише фахом оператора, фахом пілота. Тобто якщо пілот може керувати літаком без такоїх навігації, то він виконує завдання. І навпаки", – розповів він.

Крім того, "Довбуші", як і інші дрони, можуть страждати від погодних умов: "Це як пілот великого літака: якщо погані погодні умови, туман, дуже сильний вітер, є покриття літака кіркою льоду, то безумовно потрібні фах і досвід, щоб упоратися. Ми тут нічим особливо не відрізняємося від пілотів великих літаків. "Шахіди" точнісінько так страждають від таких погодних умов".

Яценко додав: "Ми виробляємо універсальний літак, який може використовуватися в усіх місіях, не лише як розвідник, а і корегувальник. Це літак, який може вражати ворога. Мінімум 10 км на лінії фронту повинен постійно працювати один літак. Під тим же Бахмутом вони (ворог) використовують прилади нічного бачення і атакують вночі. Тож треба постійно працювати – 24/7. якщо раніше це були великі групи, які було добре видно, то тепер це диверсійні групи, які треба постійно контролювати. Щодо оптики на "Довбушах", це не секрет. Є звичайні камери, є тепловізійні. Тут справа лише у кваліфікації операторів. Сьогодні найважливіше те, з якою похибкою буде працювати цей літак".

За словами ініціатора проєкту, головне завдання – розробка високоточної зброї. "Якщо наші літаки будуть спроможні завдавати ударів з похибкою 1-2 метри, ми автоматично переміщуємося у вищу лігу виробників зброї в усьому світі. Той прогрес, який наразі є в Україні, та спільнота, яка утворилася у виробництві безпілотників, дають нам право бути оптимістами. За декілька місяців ми наблизимося до обладнання, яке можна буде називати високоточною зброєю. Перший шлях – це безпілотники. А потім це можна розповсюдити і на всю іншу зброю. Щодо морських дронів, то технології – такі самі. Якщо Україна буде володіти високоточною зброєю, це буде на довгий час. Ми будемо на голову вище, ніж ворог. Найвпливовіші фахівці працюють над цією темою. Основне і головне – мати обладнання для завдавання високоточного удару", – додав Володимир Яценко.

Повʼязані теми:

Міністр оборони ФРН Пісторіус терміново запросив ще 3,8 млрд євро для України, до практично повністю розписаних 7,1 млрд з держбюджету-2024

неділя, 19 травень 2024, 10:34

Німеччина упевнено утримує лідерство серед європейських країн за обсягом фінансування оборони України. Міністерство оборони Німеччини запросило у свого уряду додатково 3,8 млрд євро для надання допомоги Україні цього фінансового року. Про це у суботу, ...

"Чітка стратегія": Захід чекає, коли Україна та Росія виснажаться і погодяться на нічию

неділя, 19 травень 2024, 10:30

Поточна стратегія країн НАТО стосовно війни в Україні спрямована на те, аби ані Київ, ані Москва не здобули рішучої перемоги. Таку думку висловив професор Інституту економічних наук Польської академії наук Адам Ліповський. Він зауважує, що Захід досі н...