"Низка депутатів з ОПЗЖ ефективно співпрацюють з ОП": Нардепка Ясько дала відверте інтерв'ю

Депутатка від Слуги народу розповіла про роль Банкової у своєму звільненні і як Офіс президента співпрацює з ОПЗЖ.

11 січня депутатку Лізу Ясько зі Слуги народу (СН) звільнили з посади голови української делегації Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). На її місце призначили колегу по СН Марію Мезенцеву. Останню підтримали колеги по фракції (10 голосів), ОПЗЖ (2 голоси) і За Майбутнє (1 голос). Російська агресія у 2014 році щодо України, перетворила ПАРЄ на майданчик дипломатичного протистояння з РФ щодо збереження європейських санкцій та гуртування союзників. Українська делегація зайняла жорстку позицію щодо засудження анексії Криму та військового вторгнення РФ на Донбас, однак рік тому ПАРЄ остаточно відновила права представників Москви у складі асамблеї після п’яти років відсторонення. Журналісти звернулися до Ясько за поясненнями, чому відбулось її звільнення напередодні чергової сесії ПАРЄ і чи похитне це позицію України у Страсбурзі. Патріоти України пропонують вам прочитати текстовий запис цієї бесіди.

— Ваші колеги по фракції пояснили, чому вони підтримали ваше звільнення?

— Так, заздалегідь мене попередили: якщо не перестану вести «антидержавну діяльність», — мене звільнять.

— Виглядає, що рішення про ваше звільнення приймалося поспіхом.

— Це не був поспіх. Думаю, його готували. Це був зручний момент перед початком сесії ПАРЄ (25 — 28 січня), на якій можна протягнути новий політичний порядок у тих питаннях, де я була принципова. Однак мене здивувало, наскільки добре усе було оркестровано.

На засіданні делегації майже чотири години обговорювали моє звільнення. Але це була бутафорна дискусія. Усе робилось, аби підігнати готове рішення про моє відсторонення.

— Позиція яких колег по фракції вас здивувала найбільше?

— Була частина СН, яка отримала прямі інструкції «згори». Менша частина — протестувала. Все звелось до діалогу щодо «затвердження» процедури звільнення. Законодавство не встановлює чіткого порядку. Це повинно супроводжуватись висуненням кандидатів та презентацією ними програм. Замість цього був калейдоскоп театральних ігор.

— За моєю інформацією, найбільше просував ваше звільнення Олександр Мережко, голова комітету з міжнародних відносин.

— Мережко — це ніхто. Його позиція виходила з набагато вищих кабінетів: від посадових осіб [Офісу президента] та домовленостей з різними групами впливу. Мої колеги стали ситуативними інструментами.

Голова делегації — це не красивий титул. Це про цінності та принципи працювати в інтересах України. І на цих питаннях у нас виникали принципові розбіжності. Також важливо розуміти специфіку ПАРЄ. Це організація, що опікується правами людини і водночас є потужним майданчиком для просування українських інтересів. Кожен член делегації — це голос України у Страсбурзі.

— Відомо, що міжнародну політику координують в Офісі президента. Чи погоджував ваше звільнення голова ОП Андрій Єрмак?

— Не буду це коментувати. Водночас скажу: за декілька днів до звільнення мав місце прямий тиск на мене з будівлі, де нині працює Андрій Єрмак.

— У вересні соцмережі облетіло ваше фото за вечерею з Андрієм Богданом і Міхеїлом Саакашвілі. Чи могла ця світлина викликати негатив нинішнього керівника ОП?

— Можливо. Але це не головне. Це набагато більше, ніж просто фото з Богданом, якого, як ми знаємо, дуже не люблять у владі. Причина мого усунення — проукраїнська позиція і тверді переконання з актуальних питань.

— Ви написали, що «корупція та девальвація совісті стали нормою життя деяких ваших колег по фракції». Що ви мали на увазі?

Наприклад те, що парламент перестав ухвалювати рішення на користь суспільства. Але напрочуд швидко голосує законопроекти та кадрові рішення, де є корупційний інтерес чи лобістські призначення. Я за ці речі не голосувала і мене багато разів «попереджали»: від «дружніх» порад до тиску.

Крім того, у парламенті немає бажання ставити на голосування жорсткий варіант постанови ВР по Криму і по подіях у Білорусі.

— Яку роль відіграють представники ОПЗЖ Олег Волошин і Юлія Льовочкіна в українській делегації̈ ПАРЄ, голоси яких стали вирішальними у вашому звільненні?

— Раніше їхніх думок на засіданнях нашої делегації було нечутно. Їх всього 2 з 24. Однак під час операції з мого усунення, вони були серед лідерів. Досвід делегатів від ОПЗЖ показує, що їх мета грати проти України, як це показало голосування за повернення російської делегації до ПАРЄ (Льовочкіна підтримала це рішення, — ред.).

Втім, варто говорити не лише про ПАРЄ, а загалом про співпрацю, яка прослідковується у частини депутатів СН з ОПЗЖ.

Деякі колеги по фракції влаштовували істерику, дізнавшись про мої законопроекти щодо невизнання окупації Криму та встановлення відповідальності за заперечення агресії РФ, оскільки це засмутило б їхніх промосковських парламентських «товаришів».

— Крім вашого звільнення, вони доклали руку до формування позиції України в ПАРЄ?

— Виявилось, що головне питання, яке ми повинні розглядати — це «вплив ковіду на права людини». Тобто для країни, яка воює «вплив ковіду на права людини» — це найважливіше? Це знущання над нашими національними інтересами, захищати які я прийшла в політику.

— Чи стане категорична позиція української делегації̈ з приводу російської агресії більш поміркованою після вашого звільнення?

— Сподіваюсь, що ні. Однак повернення Росії до ПАРЄ (29 січня 2020 року) стало їхньою потужною перемогою — діркою в санкційному режимі, і вони прагнуть закріпити цей успіх.
Джерело: НВ

"Для перемоги нам потрібна диктатура": Нардеп від "Слуги народу" відзначився скандальною заявою

вівторок, 19 березень 2024, 13:41

Нардеп від "Слуги народу" Сергій Демченко заявив, що зараз максимальну кількість рішення приймає особисто президент Володимир Зеленський і "диктатура – це інструмент, який може допомогти нам перемогти у війні проти Росії". Про це він сказав в ефірі тел...

Боєприпаси для артилерії теж будуть: Бельгія надасть Україні великий пакет військової допомоги

вівторок, 19 березень 2024, 11:44

Бельгія планує передати Україні пакет військової допомоги на суму 450 мільйонів доларів. До нього увійдуть близько трьох сотень бойових броньованих машин LMV й три мінні тральники. Про це пишуть видання Belga та Shephard Media, посилаючись на слова мін...