Обіцяний "кінець епохи бідності": Партія Зеленського стала офіційно найзаможнішою в Україні

За підсумками 2020 року "Слуга народу" стала найзаможнішою партією країни. Про це повідомив громадянський рух "Чесно", зазначають Патріоти України.

Попри відсутність ознак публічної фандрейзингової кампанії дохід партії торік становив 445 млн грн, з яких орієнтовно 259 млн - приватні надходження.

"Чесно" проаналізували дані податкової звітності. Втім вони містять лише загальні показники і походження цих коштів тривалий час було невідомим. Подавши звіт за третій квартал партія частково "розкрила" цю інформацію.

У третьому кварталі минулого року "Слуга народу" зібрала 107 млн грн, з яких більше 90 млн - внески фізичних осіб (555 донорів). Ще 17 млн надійшли від бізнесу (23 компанії).

Новостворені осередки партії обрали різні стратегії залучення коштів - частину з них фінансував виключно бізнес, а частину лише фізичні особи. Типовим для всіх осередків є незначна кількість донорів.

Дві третини регіональних осередків мали менше 20 донорів. Вирізняються лише Вінницький і Черкаський осередки, які мали 95 та 147 донорів.

У третьому кварталі 2020-го "Слуга народу" профінансували 578 фізосіб і компаній. Це майже в шість разів більше, ніж кількість донорів партії за 2019 рік, втім у 40 разів менше, ніж кандидатів у депутати, яких партія торік у вересні висунула до місцевих рад.

"СН" висунула до місцевих рад понад 23 тис. кандидатів. На 40 кандидатів від "слуг" припадає всього один донор. В окремих осередків таке співвідношення ще гірше - один донор припадає на кілька сотень кандидатів.

Звітування партій заблоковане

Звітування партій заблоковано вже понад рік, повідомляє "Чесно".

У березні 2020 року народні депутати підтримали низку змін, які декларувалися як такі, що спрямовані на боротьбу з наслідками пандемії.

Втім, поруч із короткостроковими послабленнями для бізнесу парламентарії внесли зміни до закону "Про політичні партії в Україні". Дозволили партіям не подавати квартальної фінзвітності аж до завершення карантину. Оскільки карантин триває досі - подавати звітність партії не поспішають.

Серед парламентських партій лише "Слуга народу" подала звіт за третій квартал 2020-го. "Найсвіжіші" звіти "Європейської солідарності", "Батьківщини", ОПЗЖ, "Голосу", "Пропозиції", партії "За майбутнє" і багатьох інших - це звіти за перший та другий квартали. За звичайних обставин всі вони вже мали б подати звіти за другий квартал 2021-го.

На практиці це означає, що ми не знаємо, хто профінансував місцеві вибори, хоча вже скоро мине рік з моменту обрання місцевих рад.


Втік із України ще 10 років тому: "Завгоспа" Януковича видворили з Литви

вівторок, 23 квітень 2024, 21:41

Литовська влада видворила з території країни колишнього голову Державного управління справами та одного із соратників колишнього президента України Віктора Януковича Андрія Кравця. Про це повідомляє литовське видання Delfi, передають Патріоти України. ...

Та невже?: Шойгу анонсував появу ППО "нового покоління" у Росії

вівторок, 23 квітень 2024, 21:29

Країна-агресор Росія вже у поточному році матиме на фронті перші зразки зенітної ракетної системи "нового покоління" С-500 у двох модифікаціях. Про це сказав міністр оборони РФ Сергій Шойгу у вівторок, 23 квітня, передають Патріоти України. "Цього року...