Обстріл "гібридів" Путіна під Горлівкою: Хомчак заявив, що окупанти самі себе вбивають

Ситуація на лінії розмежування в районі проведення операції Об'єднаних сил загалом стабільна та контрольована.

Останнім часом у районі проведення операції Об'єднаних сил, на окремих ділянках лінії розмежування, відбуваються провокації збройних формувань Російської Федерації та її найманців. Про це йдеться в заяві головнокомандувача ЗСУ генерал-полковника Руслана Хомчака, інформують Патріоти України із посиланням на пресцентр Генштабу ЗСУ.

Хомчак підкреслює, що обстріли з боку противника наших позицій, а також мирних населених пунктів навіть на тимчасово окупованих територіях спостерігаються зазвичай напередодні засідань Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, а також після засідань Ради національної безпеки та оборони України щодо ухвалення санкцій за сприяння тероризму тощо.

Він уточнює, що основною метою провокацій із боку окупантів є створення ілюзії обстрілів Збройними силами України населених пунктів із застосуванням забороненого важкого озброєння, аби дискредитувати сил ООС.

"Зокрема, сьогодні, 20 лютого, противник здійснив прицільний обстріл зі 120-мм мінометів наших позицій, а також населеного пункту Новгородське, під час якого пошкоджено три житлові будинки, лінію електромереж та газопровід. Зі 122-мм артилерії вів вогонь по наших позиціях у районі населеного пункту Південне. Крім того, з позицій біля населеного пункту Горлівка збройні формуванням РФ відкрили вогонь по власних позиціях у районі газорозподільчої станції. Унаслідок обстрілу, за отриманою інформацією, загинув один їхній найманець та є поранені", - наголосив Хомчак.

Він також стверджує, що ситуація на лінії розмежування в районі проведення операції Об'єднаних сил загалом стабільна та контрольована. На ділянках розведення сил і засобів режиму тиші дотримуються.

"Українські військовослужбовці в районі ООС перебувають на сталих позиціях, суворо дотримуються прийнятих домовленостей та норм міжнародного гуманітарного права, особливо щодо гарантій безпеки для відновлення інфраструктури. Підрозділи Об’єднаних сил завжди готові до відкриття вогню у відповідь, якщо є загроза їхньому життю, здоров’ю та для стримування противника від ведення активних дій", - підкреслює головнокомандувач ЗСУ.

"Будь-які звинувачення Збройних сил України в недотриманні ними режиму всеосяжного припинення вогню не мають жодного підґрунтя", - підсумував він.

Жителі непідконтрольної українському уряду Горлівки тим часом повідомляють в соцмережах про напружену обстановку в місті. «Коптеры в небе, бк получен на складах и ушел на позиции. Шмыгают уазы. Ждем начало…», — пишуть вони.


Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...