Знищено ударом ЗСУ: Супутник зафіксував розгортання окупантами техніки на Зміїному перед тим, як їх відправили до пекла

Після того як флагман ЧФ ВМС РФ "Москва" штурмував стратегічний острівець України, окупанти вирішили облаштувати тут опорну точку свого флоту. Особливо актуальним це стало після потоплення "Москви" з її єдиною на все угруповання кораблів ЧФ потужною ППО.

Журналісти програми розслідувань Схеми опублікували супутникові знімки острову Зміїний у Чорному морі, в ході освоєння російськими окупантами. Як вже передавали Патріоти України ця спроба для загарбників скінчилась дуже плачевно.

На супутниковому фото від 14 березня видно, що на Зміїний прилетів російський військовий гелікоптер Мі-8. Фахівець Центру оборонних стратегій і капітан 1-го рангу запасу ВМС ЗСУ Андрій Риженко припустив, що гелікоптер міг доставити ворожих розвідників або прибути для вилучення техніки і документації українських військових та прикордонників.

З середини березня біля острова регулярно помічали великі військові кораблі, зокрема крейсер Москва. Після того, як українські ракети Нептун потопили російський флагман, біля Зміїного почали з’являтися лише швидкі кораблі, пишуть Схеми. На думку Риженка, російські окупанти могли перейти на використання патрульних катерів типу Раптор, побоюючись чергових українських ракетних ударів.

«Якщо на острові поставити російську зенітно-ракетну систему С-400, вона зможе відслідковувати перельоти повітряних суден навіть над Бухарестом, але зараз ми цього не бачимо. Можливо, це пов’язано з тим, що наші військові дали зрозуміти, що острів може бути уражений і великі системи ППО стають легкою ціллю. Але, я думаю, поки острів під їхнім контролем, вони встановлять там засоби радіорозвідки і зчитуватимуть інформацію», — вважає Андрій Риженко.

На супутникових знімках також зафіксовано пересування техніки, переважно вантажівок, які можуть перевозити ППО і радіолокаційну техніку островом. В Оперативному командуванні Південь раніше повідомили, що 26 квітня ЗСУ атакували ворожий пункт управління на Зміїному та знищили зенітно-ракетний комплекс Стріла-10. Пізніше українські захисники розбили три російські ЗРК і серверну з телекомунікаційним обладнанням. Вранці 2 травня біля острова Зміїний було знищено два російські катери типу Раптор.

Авіабомба знищила кілька будинків: Окупанти завдали нового удару по Харкову (фото)

п’ятниця, 3 травень 2024, 20:29

Російські військові 3 травня атакували Холодногоріський район Харкова. Для атаки ворог використав далекобійну зброю УМПБ Д-30. Про це йдеться у повідомленні міської прокуратури, передають Патріоти України. Приліт стався у приватному секторі міста, де н...

"За пряму та безсоромну підтримку": Захарова пригрозила Заходу "нищівним ударом відплати" у разі атаки ЗСУ на Кримський міст

п’ятниця, 3 травень 2024, 19:40

Представниця МЗС Росії Марія Захарова видала порцію погроз на адресу партнерів України у зв'язку з можливим ударом по Кримському мосту. Її заяву оприлюднив пропагандистський портал "Известия", передають Патріоти України. За версією пропагандистів, Укра...