"Олігархи для Зеленського - виклик, але в президента свої підходи", - Фесенко

Президент Зеленський зустрівся з олігархом та колишнім главою Дніпропетровської ОДА Ігорем Коломойським. Вони обговорили важливі для України питання. Як вирішувати проблему з впливом олігархів на владу, яку стратегію обрав Зеленський - в інтерв’ю з керівником Центру політичного аналізу "Пента" Володимиром Фесенком, передають Патріоти України.

Зеленський – маріонетка Коломойського? Це не відповідає дійсності

Президент Зеленський провів зустріч з Коломойським у рамках форуму "Діалог з бізнесом". Чому саме з ним? Що це може означати?

Пропагандистська теза, що Зеленський – маріонетка Коломойського, не відповідає дійсності. У команді Зеленського є противники Коломойського. Звичайно, в олігарха є свої інтереси, прохання до президента. Але Зеленський не виступає лобістом інтересів Коломойського. Скоріше за все, Коломойський лобіює власні інтереси через своїх людей у фракції "Слуга народу", виконавчій владі і офісі президента.


Зеленський зустрівся з Коломойським під час форуму "Діалог з бізнесом" / Фото офісу президента

Зустріч Зеленського з Коломойським не є криміналом. Важливо, щоб зустрічі проходили публічно і прозоро. Щоб суспільство знало, що саме обговорювалося під час розмови. Це краще, ніж таємні кулуарні зустрічі, як було при Порошенку, не кажучи вже про Януковича.

Тут важливо знати, за чиєї ініціативи такі зустрічі? Швидше, ініціатива зустрічі з олігархами належить Зеленському. Президент хоче побудувати відносини так, щоб були загальні правила і рамки для всіх олігархів. З іншого боку, щоб вони брали активну участь у суспільному житті в інтересах суспільства. Зокрема, в планах про реконструкцію Донбасу. Про це йшла мова раніше Зеленського з Ахметовим і Пінчуком.

Зеленський хоче залучити олігархів до участі в суспільному житті / Фото Ділова столиця

Зеленському і Коломойському треба по-новому вибудовувати стосунки

І що буде в результаті?

Зеленський намагається по-новому вибудовувати відносини з олігархами. Це правильно. І з Коломойським Зеленський не зустрічався близько трьох місяців. Можливо, обидва не були готові до цього. Їм теж треба по-новому вибудовувати стосунки. Раніше це було в рамках: власник телеканалу – продюсер. Тепер ролі помінялися кардинально. Це важливо для Зеленського. Коломойський уже почав пристосовуватися і використовувати ситуацію в своїх інтересах. А Зеленському треба показати суспільству, що він незалежний від Коломойського. І при необхідності поставить його не місце.

На Заході, особливо в США, є питання до Коломойського. Чи не зіпсує це наші взаємини із західними партнерами?

Схоже, що Коломойському вдалося зняти напругу щодо претензій до нього з боку США. Хоча Коломойський є подразником для наших західних партнерів. Там є побоювання щодо посилення впливу Коломойського. Але Зеленський не схильний беззаперечно виконувати всі вимоги Заходу. Та й у Заходу немає завзяття боротися з нашими олігархами, вирішувати замість нас це завдання.

Повністю усунути олігархів не вийде

Багато років є суспільний запит на відділення олігархів від влади, так звану деолігархізацію. Що може зробити нова влада?

Повністю усунути олігархів не вийде. При Порошенку питання деолігархізації було сформульовано, як мета державної політики. У підсумку нічого не сталося. У 2015-2016 роках було протистояння Порошенка з Коломойським. При цьому Ахметов збудував вигідні відносини з владою. Сам Порошенко користувався владою у власних інтересах. Масштаби точно не знаємо. Але це одна з причин втрати ним влади.

І для Зеленського це виклик. Він поки не ставить гасло: "Деолігархізація". Але суспільство чекає обмеження впливу олігархів. Зараз президент обрав формат вибудувати суспільні відносини з олігархами.

Яким способом можна зменшити вплив олігархів на владу? Можливо, на законодавчому рівні?

У кожного олігарха свої преференції. У Ахметова була своя преференція – формула поставок вугілля "Роттердам +". Про преференції Порошенка ми здогадуємося. Є підозри, пов'язані з реструктуризацією банків, оборонним сектором.

Коли говорять про обмеження впливу олігархів, то перше, що це означає, –демонополізація. Чіткого механізму не запропоновано. Наприклад, як це повинно відбуватися в енергетичному секторі. По-друге, олігархи – не просто великі бізнесмени. Вони мають вплив на державну владу через політичні інструменти: партії, фракції і людей у виконавчій владі. І на суспільну думку через мас-медіа. Жодного універсального рецепту немає.


Медведчук через підконтрольні ЗМІ пропагує "рускій мір" / Фото Getty

Що ж тоді робити?

Буде поступове зниження впливу олігархів. Починати треба з їх витіснення з політики. На Заході ці процеси теж зайняли не одне десятиліття. Мають бути жорсткі обмеження: якщо ти в політиці, то продай свій бізнес. У нас це не працює.

Ще один важливий момент: телеканали, які належать олігархам. Це складне завдання – як зробити телеканали комерційними, а не політичними інструментами, щоб не було порушення права власності, свободи слова. Вочевидь, зараз буде "тренування" на каналах Медведчука 112, NewsOne, і ZIK. Він теж класичний олігарх. Механізм вирішення питання з телеканалами Медведчука, фінансування яких може йти з російських джерел, може стати моделлю щодо ЗМІ інших олігархів.

Джерело: 24 канал

Міноборони США готує зброю до відправки в Україну - ЗМІ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:42

США готуються якомога швидше затвердити новий пакет військової допомоги для України, бо Конгрес має скоро ухвалити закон про підтримку України. Про це повідомляє Politico з посиланням на джерела, передають Патріоти України. ЗМІ зазначає, що мовиться пр...

"Аборигени з'їли дядька": У Папуа-Новій Гвінеї обурені словами президента США Байдена

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:30

Президент США Джо Байден висловив припущення, що його дядька могли з’їсти канібали в Папуа-Новій Гвінеї під час Другої світової війни. Це викликало в острівній країні суміш здивування та критики. Про це повідомляє The Guardian з посиланням на місцевих ...