"Організація "ДНР" існувала в Донецьку з 2005 року, й усі про це знали": Письменник розповів про життя на Донбасі та настрої людей до окупації

Він виїхав звідти напередодні Іловайської трагедії.

ДНР існувала в Донецьку з 2005 року, й усі про це знали - письменник з ДонбасуУкраїнський письменник з окупованої Макіївки на Донбасі Олексій Чупа виїхав звідти 2014 року напередодні Іловайської трагедії.

Його книжки "Бомжі Донбасу" й "10 слів про Вітчизну" увійшли до довгого списку премії Книга року ВВС. Фіналіст літературної премії ім. Джозефа Конрада 2015-го.

Gazeta розповідає про життя на Донбасі та настрої людей до окупації.

"Війна для мене стала логічним продовженням Майдану й усього, що було до цього. Режим Януковича - найгірше, що сталось із незалежною Україною. Швидко й безапеляційно згортали всі інститути свободи слова, ми перетворювалися на Росію. Я розвивався інтелектуально, а країна занурювалась у морок. Відчував, що мені в цьому незатишно і некомфортно", - розповідає письменник.

На місце проросійської влади прийшли проросійські бойовики, за словами Чупи.

"Організація ДНР існувала в Донецьку з 2005 року й усі про це знали. Вони регулярно проводили нечисленні мітинги. Без підтримки Росії так би й залишились нікчемними. Місцеві не вірили, що може бути війна. Я - також. Здавалося, що це не вписується в логіку".

Олексій Чупа прожив в окупації чотири місяці. Виїхав звідти 22 серпня. То були дні перед Іловайською трагедією. Усе виглядало так, що невизнаним республікам залишалося жити лічені тижні. Українська армія наступала з усіх боків, до нього на район почали прилітати снаряди. Мав відпустку, узяв речі й поїхав на Хмельниччину до дружини, яка гостювала в матері. Був упевнений, що повернеться вже у звільнену Макіївку. За кілька днів після приїзду зрозумів, що швидко цього не станеться.

Джерело: Газета.ua

F-16 можуть з'явитись в українському небі вже наступного тижня: У Повітряних Силах ЗСУ зробили інтригуючу заяву

четвер, 2 травень 2024, 1:45

Наразі закінчуються останні приготування інфраструктури та заходів захисту дислокацій дорогоцінних для України літаків від повітряних ударів ворога. У Повітряних силах ЗСУ озвучили орієнтир, коли в Україні почнуть "працювати" західні винищувачі F-16 - ...

"Вони просто черв'яки на нашому тілі": Депутат "Єдиної Росії" обізвала безробітних росіян

середа, 1 травень 2024, 23:43

Депутат від партії "Единая Россия" Катерина Собканюк заявила, що безробітні росіяни є "черв'яками". Також вона запропонувала створити в Росії "трудові табори", передають Патріоти України. "Сьогодні в будівельній галузі близько 30% незаповнених місць, в...