Особлива гра з прицілом на Лукашенка: Аналітики пояснили, навіщо Путіну ядерна зброя в Білорусі

Кремль розміщує свою ядерну зброю в Білорусі для того, щоб посилити свій контроль на білоруською армією. Про це йдеться в новому зведенні американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти України.

Вчора стало відомо, що Росія і Білорусь підписали угоди про розміщення російської ядерної зброї на білоруській території. Однак аналітики сумніваються, що сама зброя дійсно опиниться в Білорусі.

Вони констатують, що Росія і так має можливості завдати ядерного удару по будь-якій точці планети, навіть без розміщення самої зброї в Білорусі. До того ж на практиці сценарій із застосуванням ядерної зброї в ISW вважають вкрай малоймовірним.

Водночас аналітики звернули увагу на слова російського міністра оборони Сергія Шойгу, який підкреслив, що Росія збереже контроль над тактичною ядерною зброєю, якщо вона буде розгорнута в Білорусі. Також Шойгу пообіцяв направити додаткові російські війська до Білорусі для розвитку військової інфраструктури, розширення спільної бойової підготовки та ведення розвідувальної діяльності біля кордонів "Союзної держави".

"Розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі вимагає як значної військової інфраструктури, так і російського командування і контролю над підрозділами білоруських збройних сил. Кремль, ймовірно, має намір використовувати ці вимоги для подальшого підпорядкування білоруської сфери безпеки Росії", – вважають в ISW.

Росія направляє ядерну зброю до Білорусі

В кінці березня поточного року Володимир Путін повідомив, що в Білорусі вже почалося будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї. Об'єкт планують закінчити до 1 липня.

25 травня міністри оборони Росії та Білорусі підписали документи про порядок утримання нестратегічної ЯЗ на білоруській території. При цьому Олександр Лукашенко заявив, що ядерну зброю нібито вже почали переміщати з Росії до Білорусі.

Цікавий нюанс: "Викривач корупціонерів" Бахматов виявився доларовим мільйонером

четвер, 28 березень 2024, 20:27

Викривач корупції, засновник Офісу трансформації Максим Бахматов виявився доларовим мільйонером. Про це свідчить декларація, подана ним у НАЗК, за 2022 рік, передають Патріоти України. Згідно з повідомленням НАЗК, у Бахматова зберігається готівкою 605 ...

"Людям байдуже, хто конкретно керує": На Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера

четвер, 28 березень 2024, 20:00

Народний Хурал Бурятії скасував прямі вибори мера Улан-Уде. Натомість його обиратиме конкурсна комісія, що складатиметься з депутатів міської ради та призначатиметься губернатором регіону. Про це повідомляє "Сибірський Експрес" та міське ЗМІ "МК в Буря...