Особливі маневри "бульбафюрера": В ISW пояснили, навіщо Білорусь стягує війська до кордону з Україною і чи може Лукашенко відкрито вступити у війну

Стягування Білоруссю збройних сил до кордону з Україною спрямоване на відволікання та розтягування ЗСУ вздовж ширшої лінії фронту. При цьому білоруські війська навряд чи вторгнуться в Україну через обмеження, з якими стикається диктатор Білорусі Олександр Лукашенко, передають Патріоти України.

Такого висновку дійшли в Інституті вивчення війни. Аналітики вважають, що серйозної підготовки до великого білоруського вторгнення в Україну поки не спостерігається.

Розвідувальні дані показують, що білоруські бойові підрозділи зазвичай діють лише в 30-40 відсотках від своєї загальної кінцевої чисельності та покладаються на мобілізацію для укомплектування підрозділів. Тому підготовка до вторгнення в Україну буде очевиднішою, оскільки Білорусь поки не оголосила загальну мобілізацію.

На думку аналітиків, масштаб гіпотетичного білоруського нападу, ймовірно, буде обмеженим. В ISW вважають, що білоруські сили можуть проводити цю операцію, щоб відвернути українських військових від їхніх зусиль в інших місцях вздовж лінії фронту, підтримуючи тим самим російських окупантів.

Також наголошується, що вторгнення Білорусі в Україну чи навіть військова участь Білорусі у війні послабили б здатність диктатора Лукашенка захищати свій режим. У ISW раніше оцінили, що Лукашенко вкрай малоймовірно ризикне вступити у війну з Україною, яка може послабити його режим або різко посилити внутрішнє невдоволення Білорусі.

Лукашенко, ймовірно, захоче зберегти контроль над суспільними настроями напередодні виборів на початку 2025 року, а також доступом до своїх військових для придушення будь-яких протестів, пов'язаних із виборами, як він це зробив наприкінці 2020 року. Диктатор, вірогідно, також прагне уникнути втягування у війну Росії з Україною, щоб уникнути внутрішніх політичних витрат, що спричинить таку участь.

Можлива мобілізація Білорусі, очікувані втрати на полі бою, подальша міжнародна ізоляція Білорусі та негативні економічні наслідки посилять суспільне невдоволення та зведуть нанівець зусилля Лукашенка щодо відновлення стабільності свого режиму з 2020 року.

У Росії є стеля - до 140 ракет: Мусієнко пояснив тактику подвійного удару РФ та назвав ризики для України

вівторок, 27 серпень 2024, 19:02

Останні дві доби поспіль РФ завдає комбінованих ударів по Україні, застосовуючи різні типи ракет і "Шахеди". Таким чином ворог намагається максимально дезорганізувати та дезорієнтувати українську ППО та завдати максимальної шкоди об'єктам, які його цік...

Влаштували "конвеєр": "Вагнерівець", який вбив і зґвалтував пенсіонерку, повернувся на війну, пробувши в колонії лише 8 днів

вівторок, 27 серпень 2024, 18:53

Колишній боєць ПВК "Вагнер", який отримав 23 роки колонії за зґвалтування та вбивство 85-річної пенсіонерки, знову підписав контракт і вирушив на війну. Про це повідомив ресурс "Осторожно. Новини", передають Патріоти України. Адвокатський проєкт "Травм...