Падіння рейтингу: Наближений до Зеленського політолог попереджує, що головні виклики попереду

Найвищі рейтинги у всіх президентів, від Кравчука до Зеленського, були в перші півроку президентства.

Падіння рейтингу президента України Володимира Зеленського носить об’єктивний характер і буде тривати, на чому «вигравати» неминуче будуть його опоненти з різних політичних таборів. Про це в коментарі заявив політолог Володимир Фесенко, передають Патріоти України.

Коментуючи дані КМІС про зниження рівня підтримки глави держави, експерт зазначив, що причина події має «суто психологічний характер».

«Справа в тому, що найвищі рейтинги у всіх президентів, від Кравчука до Зеленського, в перші півроку президентства – так званий “медовий місяць”. У когось це три, п’ять місяців, а у Зеленського пік був досягнутий у вересні. Через півроку починається поступове зниження рейтингів, це неминуче. Таке було в усіх президентів України. За кордоном, до речі, схожа ситуація», – сказав він, нагадавши, що рейтинги не є незмінними.

Фесенко зазначив, що на даний момент вже є додаткові фактори, що впливають на ставлення народу до політика.

«Були очікування, які не в повній мірі реалізуються, наприклад, за зниження тарифів. Поки, до речі, тарифна проблема загострилася, я думаю, вона сильніше вдарить по рейтингах президента трохи пізніше. Потім була анонсована земельна реформа, яка викликала дискусію, ми знаємо, що близько половини населення критично ставиться до приватизації сільськогосподарської землі. Ну і неоднозначні настрої, пов’язані з темою війни і миру, припиненням конфлікту на Донбасі. Тому що і підписання формули Штайнмаєра, і тема відведення військ, вона, звичайно, частину людей насторожила і вплинула на рейтинги Зеленського», – додав він.

Політолог вважає, що противники мирних переговорів в більшості своїй хоч і не були прихильниками Зеленського, але деяка кількість їх президенту все-таки довіряла, а зараз ставиться більш насторожено. Втім, поки, зазначає Фесенко, зниження підтримки глави держави не дуже велике, його рейтинги залишаються дуже високими.

«Тут цікаво інше – хто пішов у гору. Зростання може бути не найбільше, але тим не менш, це дуже показово. З одного боку, Бойко, з іншого боку, Юлія Тимошенко. І чому це важливо. Обидва політики виступають проти земельної реформи, але у випадку з Бойком, ще, мабуть, працює фактор проросійських настроїв, проросійськи налаштовані громадяни побачили можливість того, що Зеленський все-таки зберігає прозахідний курс, тому зараз більше консолідуються навколо Бойка. А у випадку з Юлією Володимирівною, я думаю, що працює тема земельної реформи, вона в авангарді критики, вона запропонувала ідею референдуму по цій темі, це працює на її користь, сприяє її рейтинговому відродженню», – вважає експерт.

Втім, поки спостерігається лише плавне, об’єктивно неминуче зниження рейтингу, яке не несе ніякої загрози.

«Далі багато залежатиме від того, наскільки йому вдасться реалізувати ряд інших політичних цілей, забезпечити економічну стабільність, і політичну стабільність. Якщо люди будуть бачити, що він хоча б частково реалізує заявлені цілі, то, я думаю, досить високий рівень підтримки, нижче ніж було у вересні, але все-таки досить високий рівень може збережуться», – резюмував Володимир Фесенко.
Джерело: InfoResist

"Нам треба реалістично оцінювати можливості ворога": У росіян за Уралом є безліч старої бронетехніки, - генерал-лейтенант Романенко

четвер, 18 квітень 2024, 10:30

Засновник Благодійного фонду "Закриємо небо України", заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.), генерал-лейтенант Ігор Романенко зазначив, що Україні потрібно збільшувати воєнний потенціал. Про це він сказав в етері телеканалу "Еспресо", перед...

Росія знищила майже всю теплову генерацію, не виключені атаки на АЕС: Зеленський заявив про великі ризики

четвер, 18 квітень 2024, 10:22

Президент Володимир Зеленський не виключає, що росіяни можуть атакувати інфраструктуру українських АЕС, і у зв'язку з цим просить надати Україні сучасні засоби ППО. Про це глава держави заявив під час онлайн-виступу на засіданні Євроради, передають Пат...