Пашинян заявив, що Вірменія готова визнати суверенітет Азербайджану над Нагірним Карабахом

Під час виступу в парламенті у вівторок, 18 квітня, Пашинян сказав, що мирна угода між Вірменією та Азербайджаном можлива, якщо обидві країни «чітко визнають територіальну цілісність одна одної і раз і назавжди пообіцяють відмовитись від територіальних претензій», передають Патріоти України.

За словами прем'єра, він хоче «зробити усе можливе» для якнайшвидшого підписання мирної угоди. «Хочу підтвердити, що Республіка Вірменія повністю визнає територіальну цілісність Азербайджану. Ми очікуємо, що Азербайджан зробить те саме, визнавши всю територію Вірменської РСР як Республіку Вірменія», — сказав Пашинян.

Він додав, що, перш ніж обговорювати «статус Б», потрібно «закріпити статус А», а в питанні Нагірного Карабаху Вірменія «ніколи публічно не приймала статус А», чим «обдурила себе, народ Вірменії та народ Нагірного Карабаху».

Президент Азербайджану Ільхам Алієв після цього заявив, що вірмени в Нагірному Карабаху мають прийняти азербайджанське громадянство або виїхати, а дві країни збираються «найближчим часом підписати мирну угоду, щоб покласти край конфлікту».

Азербайджанський високопосадовець на умовах анонімності сказав Politico, що Баку вітає останні заяви Єревана і «сподівається, що Пашинян готовий підписати угоду».

За підсумками повномасштабного військового конфлікту в Нагірному Карабаху, який поновився у вересні 2020 року, Єреван, Баку та Москва підписали угоду про припинення бойових дій.

Згідно з угодою, Азербайджан зберіг за собою території Нагірного Карабаху, завойовані за 44 дні війни, а Єреван зобов’язався передати Баку частину інших територій, які Вірменія контролювала з 1994 року (зокрема Агдамський, Кельбаджарський та Лачинський, а також частину Газахського району). Росія отримала право розгорнути в регіоні нібито «миротворчий контингент» на п’ять років.

Окупанти ударили по дитячій залізниці у Харкові (фото)

неділя, 19 травень 2024, 19:05

Зазначається, що обійшлося без постраждалих. Постраждала також територія Центрального парку міста, розташованого поруч із дитячою залізницею. Зокрема, у будівлях кінотеатру та ресторану вибито вікна. Також поруч із парком – кладовище. Там внаслідок уда...

Зросла кількість жертв російського обстрілу бази відпочинку біля Харкова (відео)

неділя, 19 травень 2024, 18:15

До шести зросла кількість загиблих унаслідок удару російських окупантів 19 травня по базі відпочинку в Малоданилівській територіальній громаді біля Харкова. Про це поінформувала в Telegram Харківська обласна прокуратура, передають Патріоти України. Ран...