Пекін кинув Москву у найбажанішому? Новооголошений стратегічний союзник Росії відмовився включити в угоду українське питання і приналежність Криму зокрема

Якщо недоімперії конче потрібно поглинути Україну, щоб утримати свої зауральські терени, то Піднебесній в перспективі потрібно прямо протилежне

У спільній заяві, з якою виступили президент Росії Володимир Путін і голова КНР Сі Цзіньпін, є багато речей, вигідних тільки останньому, і ні про який рівноправний союз між Пекіном і Москвою тут не йдеться. Одним із прикладів можна назвати підтвердження РФ, що "Тайвань є невід'ємною частиною Китаю", чого не відбулося взаємно в питанні Криму, зазначають Патріоти України.

Таку думку висловила політична аналітикиня, доктор історичних наук Олена Галкіна в коментарі "Телеграфу". Експертка проаналізувала документ, опублікований на сайті Кремля за підсумками переговорів Путіна та Сі Цзіньпіна.

"Якщо російська сторона підтверджує відданість тому, що Тайвань є невід'ємною частиною Китаю, логічно було б припустити, що Китай заявить свою позицію щодо Криму. Позицію, потрібну Москві. Але цього немає", – наголосила Галкіна.

Не випадкова, на її думку, і відсутність згадки України в документі, адже раніше Держдеп США попередив китайські компанії, що з ними буде, якщо вони допомагатимуть російським уникати санкцій, які є неминучими в разі вторгнення в Україну.

"Можливо, це якось вплинуло, що Україна не згадана в цьому документі. Тайвань є, активність США, Британії, Австралії є. Є багато всього, що хвилює КНР, і дуже мало і ритуально – з того, що хвилює РФ", – вважає експертка.

Прокоментувала Галкіна також той факт, що Китай нібито підтримав гарантії безпеки, висунуті Росією.

"Це означає, що йдеться саме про "підтримку щодо формування" таких пропозицій, а не про ті "гарантії безпеки", які пропонує Росія. Мовляв, давайте сформуємо, давайте обговоримо. Але це не згода безпосередньо з російськими пропозиціями", – пояснила вона.

Нагадаємо: у спільній заяві РФ та КНР про міжнародні відносини зазначено, що Китай підтримав гарантії безпеки, висунуті Росією США та країнам НАТО. Країна "з розумінням поставилася" до пропозицій, які 17 грудня 2021 року Росія передала США. У них росіяни зажадали не приймати до Альянсу держави, які раніше входили до СРСР, зокрема й Україну. У документі зазначено, що США не повинні створювати військові бази на території держав, які входили до СРСР і не є членами НАТО.

Додамо, що 27 січня Держсекретар США Ентоні Блінкен провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Китаю Ваном І. Американський представник закликав Пекін зробити свій внесок у мирне врегулювання кризи біля кордонів з Україною. Вплив КНР на Росію досить великий, а економічні ризики, що йдуть за війною у східній частині Європи, негативно позначаться і на Азії.


Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...