Перша з країн ЄС: Литва повністю відмовилась від російського газу

Литва з початку квітня повністю припинила імпорт газу з Росії, ставши першою країною ЄС, що пішла на такий крок. Як повідомляє LRT, про це заявило Міністерство енергетики Литви, передають Патріоти України.

У відомстві повідомили, що з початку квітня литовська газотранспортна система не імпортувала газу з РФ. Це підтверджують і дані оператора Amber Grid: згідно з ними, на 2 квітня імпорт російського газу до Литви через інтерконектор з Білоруссю був нульовим.

Тепер усі газові потреби Литви задовольняються завдяки імпорту через СПГ-термінал у Клайпеді. За розрахункаи, надалі цього має бути достатньо. За потреби, газ можуть перекачувати також з Латвії, а з 1 травня - через інтерконектор з Польщею.

Міністр енергетики Дайніус Крейвис назвав це поворотною точкою в енергонезалежності Литви. "Ми перша країна ЄС серед тих, які отримували газ від "Газпрому", що стала незалежною від постачання газу з Росії", - заявив він.

Інтрига спікера Джонсона приречена: Білий дім не підтримає законопроєкт щодо допомоги виключно для Ізраїлю без України (відео)

вівторок, 16 квітень 2024, 7:22

Майклу Джонсону відмовляють у підтримці недоречної ініціативи навіть його однопартійці з Конгресу. Прессекретарка Білого дому також закликала Палату представників ухвалити законопроєкт про допомогу Ізраїлю, Україні та Тайваню на 95 мільярдів доларів СШ...

Джонсон представив конгресменам США окремі законопроєкти щодо допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню

вівторок, 16 квітень 2024, 7:14

Спікер Палати представників США Майк Джонсон у понеділок представив чотири окремі законопроєкти щодо допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню та про пріоритети національної безпеки, повідомляє The Hill. Джонсон оприлюднив свою пропозицію під час закритої кон...