Перша жінка на посаді держсекретаря США: Померла Мадлен Олбрайт

Мадлен К. Олбрайт, 64-й державний секретар США і перша жінка на цій посаді померла вранці 23 березня. Причиною смерті став рак, інформують Патріоти України.

Про загибель відомого політика Сполучених Штатів Америки повідомила її сім'я. В офіційній заяві сказано: "З розбитим серцем повідомляємо, що Мадлен К. Олбрайт, 64-й державний секретар США і перша жінка, яка займала цю посаду, померла сьогодні вранці. Причиною став рак. Вона була в оточенні сім'ї та друзів. Ми втратили люблячу матір, бабусю, сестру, тітку і друга".

Мадлен Олбрайт — біографія

Вона обіймала посаду держсекретаря США з 1997 по 2001 рік за президента Білла Клінтона. До того, як почати працювати Держдепі, Олбрайт була постійним представником США в ООН.

Вона виступала за розширення НАТО, наполягала на вступі альянсу у війну на Балканах, щоб зупинити геноцид та етнічні чищення, а також прагнула зменшити поширення ядерної зброї у світі.

У ході бомбардувань Сербії Олбрайт звинувачувала Мілошевича у створенні "жаху біблійних масштабів", у його "бажанні винищити групу людей" — мусульманську більшість Косово. У той час вона зазнала різкої критики у Вашингтоні: одні називали авіаудари НАТО "війною Олбрайт", інші звинувачували її в недооцінці рішучості Мілошевича.

У зв'язку з цим Олбрайт сказала в 1999 році: "Я беру на себе повну відповідальність разом із моїми колегами за віру в те, що нам було важливо не стояти осторонь і не спостерігати за тим, що планував зробити Мілошевич".

Наприкінці другого терміну Клінтона Олбрайт також брала участь у безуспішних переговорах щодо зміцнення миру між ізраїльтянами та палестинцями, за якими стався другий вибух насильства в регіоні. Вона також брала участь у зусиллях, спрямованих на те, щоб переконати Північну Корею відмовитися від своєї ядерної програми, вступивши в контакт із Кім Чен Іром. Від цих зусиль відмовився Джордж Буш-молодший.

Однією з найскандальніших її заяв стала оцінка діяльності США в Іраку. Коли Олбрайт запитали: "В Іраку померло півмільйона дітей. Це більше, ніж кількість жертв серед дітей у Хіросімі. Чи варта ціль такої ціни?", політик відповіла — "Я думаю, що це дуже важкий вибір. Але ми вважаємо, що ця ціна виправдана".

Олбрайт про війну в Україні

  • У статті New York Times, написаній минулого місяця незадовго до вторгнення Росії в Україну, Олбрайт заявила, що російський лідер Володимир Путін зробить "історичну помилку", вторгнувшись в Україну, і попередила про руйнівні наслідки для його країни.
  • "Замість того, щоб прокласти шлях Росії до величі, вторгнення в Україну забезпечить Путіну погану славу, залишивши його країну в дипломатичній ізоляції, економічно скаліченою і стратегічно вразливою перед сильнішим і згуртованішим західним альянсом", — написала Олбрайт.

Окупанти кілька разів атакували Харківський район, є загиблий і постраждалі

субота, 4 травень 2024, 18:29

Приблизно о 15.30 4 травня окупанти вдарили по селу Слобожанське Харківського району. Про це голова Харківської ОВА Олег Синєгубов заявив у Telegram, передають Патріоти України. "Унаслідок обстрілу горів будинок та господарчі споруди. Загинув 49-річний...

Внесений Росією до "списку терористів": В аеропорту Кишинева затримали громадянина України, помічника Мустафи Джемілєва

субота, 4 травень 2024, 17:59

4 травня в аеропорту Кишинева спецслужби Молдови затримали громадянина України Ерола Велієва, який є також помічником лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва. Про це повідомив у Facebook глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубар...