Перспективи вкрай непевні: Чого очікувати від нового німецького канцлера, - аналітик

"Новий німецький уряд навряд чи буде проводити більш проросійську політику, аніж Ангела Меркель — і це втішна новина. Але при тому перспективи дієздатності і, тим більше, тривалого функціонування цього уряду залишаються вкрай непевними", - пише оглядач Тарас Паньо у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Сьогодні, після короткої церемонії в президентському палаці в Берліні (яка була помітно менш масштабною, ніж нещодавні урочисті "проводи Меркель"), Олаф Шольц став новим канцлером Німеччини. Перед тим, під час голосування у Бундестазі, він отримав 395 голосів із шуканих 369. Що свідчить про те, що коаліція із трьох політсил, яка отримала назву "світлофор" (бо складається із "зелених", "жовтих" – лібералів, та "червоних" – соціал-демократів), наразі функціонує цілком адекватно. Олаф Шольц, який за врівноваженість, раціональність і звичку приймати правильні рішення, отримав прізвисько "Шольцомат", змінив Ангелу Меркель на посту, який та займала впродовж 16 років.

Яким буде "життя після Меркель"? Судячи з усього, непростим. Оскільки новий німецький уряд одразу опиняється перед кількома жорсткими викликами. Перший із яких — стійкість різномастої коаліції. До речі, подібна конфігурація політсил при владі буде в Німеччині вперше від моменту заснування.

Сьогоднішня коаліція непросто створювалася. І для того, щоби скласти докупи подекуди протилежні бажання її учасників, до коаліційної угоди вмістили дуже амбітні і дуже бажані для окремих членів цілі. Наприклад, на радість "зеленим" там написали про відмову від вугілля до 2030 року, нові пільги на електрокари, що повинні забезпечити 15 мільйонів подібних авто на німецьких дорогах, і ще купу всього. Є норма про доведення мінімальної зарплатні до 12 євро на годину, привнесена соціал-демократами. При тому посаду міністра фінансів отримали ліберали, які вважають, що більша частина німецьких проблем — від надмірних державних витрат та податків. Як будуть узгоджуватись ці два підходи, особливо якщо згадати, що всі закони коаліція повинна якось погоджувати і з християнськими демократами, які контролюють вищу палату Бундестагу, Бундесрат, наразі не зовсім зрозуміло.

І подібні суперечності в програмі коаліції непоодинокі. Досить згадати, приміром, "готовність до діалогу з Росією", вочевидь, занесену туди по волі соціал-демократів, і "міцну підтримку територіальної цілісності України", вписану, скоріше за все, Анналеною Бербок, яка сама була жертвою російської пропаганди, й однопартійці якої підтримують Київ.

До речі, саме постаті Бербок та співголови партії "зелених", Роберта Габека, який не так давно відвідував Донбас, можуть стати запобіжником від надміру русофільської поітики нового уряду. Оскільки призначений сьогодні канцлер, хоч і займав впродовж останніх років виважену позицію стосовно російської агресії проти України, свого часу був близьким знайомцем Герхарда Шредера, відомим своїми теплими стосунками з Володимиром Путіним.

До всього цього програма коаліції передбачає ще й цілу низку доволі популістських пунктів — від будівництва 400 тисяч квартир щороку і до легалізації марихуани в "рекреаційних" цілях.

І якщо відсутність прогресу в останньому пункті навряд чи розколе коаліцію, то є велика маса питань, яка реально загрожує цій доволі крихкій політичній споруді.

Звичайно, Шольц — політик із 45-річним досвідом. І якийсь час йому, скоріше за все, вдасться згладжувати конфлікти і протиріччя. Питання лише в тому, чи не зведеться в якийсь момент вся діяльність Шольца до гарячковитих спроб зберегти різномасну коаліцію. Подібна ситуація була б надто вже корисною для декотрих держав, які, користуючись тимчасовою політичною слабкістю Німеччини, робили би все можливе для агресивного просування своїх інтересів на європейському континенті".

Джерело: ​Depo.ua

"Процес має йти": Кремль погрожує вбивати українців, навіть якщо настане перемир'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:53

Міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров заявив, що Росія не збирається переривати бойові дії в Україні в разі початку переговорів щодо війни, яку розв'язала. Про це Лавров заявив в інтерв'ю росЗМІ, коментуючи домовленості, які нібито о...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...