Підготовка весняного наступу ЗСУ: Західні експерти здивували оцінкою, скільки треба часу на розгортання F-16 в Україні

Дискусія на Заході про те, які ж саме літаки зараз потрібні воюючій Україні, очевидно ще триває. І це зокрема показує ось така публікація порталу Defense News, в яку закладена ось така гіпотеза – а що як в наших нинішніх умовах літаки JAS 39 Gripen чи палубний F/A-18 Hornet будуть кращими, аніж F-16, що зараз перебуває в своєрідному "топі обговорень. Defense News опитали профільних експертів, і на основі їхніх коментарів виклали дещо дивну картину, котра суперечить висновкам українських і не лише українських експертів, зазначають Патріоти України.

Україна зараз веде в повітрі буквально "екзистенційну боротьбу" проти ворога, що має технологічно досконаліші літаки. Тим більш, що ворог має навіть той елемент для контролю повітряної обстановки, якого поки що нема в ЗСУ – літаки радіолокаційного дозору, у випадку росіян літаки А-50 та А-50У. Щоб хоч якось зменшити розрив у потенціалі проти рашистів, Україна "агресивно ремонтує" свої літаки зі зберігання, навіть якщо вони в підсумку "не відповідають стандартам боєздатності мирного часу". Бо під час екзистенційної боротьби інструментами перебирати не доводиться.

Питання передачі західних літаків для України вже буквально перезріло. Хоча б тому, що ЗСУ досі вимушені покладатись на винищувачі радянських типів, комплектуючі до яких дефіцитні. Тому авіація від Заходу нам потрібна буквально «на вчора».

Експертна спільнота в США та інших країнах Заходу наче і розуміє, що якщо ЗСУ не отримають винищувачі та ударні літаки західного зразка, прориву в боротьбі з рашистами може не відбутись. І війна перейде в "позиційний тупик", в якому Україна також нестиме важкі втрати, зокрема життями наших захисників.

Але цього, схоже, поки що не хочуть приймати в Пентагоні, де апелюють до того, що передати хоча би "три десятки F-16 коштуватиме 3 мільярди доларів", "а збільшення парку коштуватиме 11 мільярдів доларів". І це при тому, що в плані підтримки ЗСУ (як на думку Пентагону) зараз є важливіші пріоритети, котрі також вимагають значної затрати ресурсів – системи ППО, боєприпаси тощо.

Окрім того, навіть якби буквально зараз Білий Дім ухвалив би політичне рішення передати Україні хоча б вживані F-16, на їх розгортання може знадобитись від 8 до 12 місяців. Бо окрім навчання пілотів, також треба підготувати авіатехніків та аеродромну інфраструктуру, налагодити сервісне обслуговування та накопичити запасні частини тощо.

Але коли західні експерти починають розмірковувати вголос, із якими саме труднощами може зіткнутись Україна при розгортанні F-16, то їх аргументи виглядають як мінімум дивно.

Мовляв, у "хаосі війни" наша держава начебто нездатна підтримувати роботу розгалуженої мережі аеродромів, або слідкувати за тим, щоб на злітно-посадкових смугах не було уламків, які можуть пошкодити шасі чи повітрязабірник (і це насправді звучить як нонсенс). А ще вони вважають, що у нас начебто нема можливості зробити усі смуги "ідеально рівними", щоб не шкодити F-16 (що також звучить як нонсенс).

На такому тлі в західних експертів і виникають гіпотези, що мовляв зараз для України був би кращим варіант із передачею JAS 39 Gripen, створеного буквально для експлуатації в польових умовах.

І варіант з та/або передачею палубного F/A-18 Hornet, створеного для надійної експлуатації в умовах, коли все заливає солоною морською водою, а сервісне обслуговування можливе не раніш аж за декілька місяців, поки авіаносець не повернеться на базу із походу.


Джерело: Defense Express

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - Фурса

четвер, 28 березень 2024, 16:50

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - пише у своєму блозі Сергій Фурса, передають Патріоти України, і продовжує:. "Абсолютно природне небажання. Яке розум...

"Вони володіють українською мовою або суржиком": У Раді резервістів ЗСУ назвали ймовірні завдання російських ДРГ у разі появи на Київщині

четвер, 28 березень 2024, 16:39

Проникнення розвідувально-диверсійних груп ворога в столицю може вплинути на рівень застосування Росією масованих атак, це надзвичайно серйозно. Про це повідомив військовослужбовець ЗСУ, голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко в етер...