Підготовка візиту Зеленського до Вашингтону: Як Кулеба в США виправдовувався за заяви "слуг" про розворот України до Китаю і ганебні дії в ООН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відкинув тезу про зближення Києва та Пекіна - про це він заявив, відповідаючи на питання української служби Голосу Америки, протягом свого візиту до Вашингтона, зазначають Патріоти України. Крім цього, міністр пояснив позицію України щодо відкликання підпису під заявою Ради з прав людини ООН щодо ситуації з правами людини в провінції Сіньцзян, де повідомляється про утиски прав уйгурів з боку китайської влади.

“Цей інцидент вичерпаний, всі отримали необхідні роз’яснення і поставился з розумінням. Достатньо сказати, що за останні два дні американські партнери цю тему не порушували і не обговорювали. Ми провели детальні консультації, детально роз’яснили, що відбулося, і обидві сторони - як Україна, так і Сполучені Штати та інші наші західні партнери, винесли свої уроки з цього - що робити, щоб подібні ситуації не траплялися у майбутньому”, - сказав Дмитро Кулеба.

На уточнююче питання, що ж саме відбулося в історії з відкликанням підпису, міністр не відповів. Але додав: не вважає, що Україна особливо зближується з Китаєм.

“Може хтось бачить якесь особливе зближення Києва та Пекіна, я бачу нормальний процес співробітництва у сфері торгівлі і в сфері боротьби з пандемією коронавірусу. З усіх стратегічних безпекових питань, або з питань стратегічний галузей економіки, ми насамперед працюємо з нашими західними партнерами - Європейським Союзом, Сполученими Штатами”, - заявив міністр закордонних справ.

Він підкреслив, що Україна буде щаслива бачити американські інвестиції та американські компанії в реалізації інфраструктурних проектів в Україні.

“Жодного розвороту України немає. Ми є частиною західного світу, ми розвиваємося як частина цього світу. Але торгівля з Китаєм є об’єктивною реальністю, і навіть попри ту принципову політику, яку здійснюють Сполучені Штати відносно Китаю в сфері безпеки, торгівля при цьому рухається своїм шляхом. І саме за такою моделлю розвиваються наші відносини з Китаєм”, - заявив міністр.

Раніше експерти у Вашингтоні висловили занепокоєння посиленням співпраці Києва та Пекіна. “Китай відомий тим, що багато обіцяє, але мало виконує, - заявив аналітик Інституту досліджень зовнішньої політики Стівен Бланк. - Україна залежить від Вашингтона набагато більше, ніж від Пекіна, а Пекін не буде особливо намагатись допомогти Києву. Тож я думаю, що це помилкова політика”.

Експерт фонду Heritage Дін Ченг додав, що будь-яка китайська підтримка має свою ціну. “Китайські інвестиції зазвичай не безкоштовні”, - переконував Ченг. “Майже завжди тут є послуга за послугу”.

Натомість колишній посол США в Україні Джон Гербст переконаний, що Київ може співпрацювати з Пекіном у деяких питаннях, але з чутливими темами, як-от з продажем "Мотор Січі" - українська влада не ризикуватиме.

“Це може дратувати адміністрацію США, але це точно не перетинає критичних американських інтересів. І у питаннях, де Україна може співпрацювати з Китаєм, при цьому серйозно не засмучуючи Сполучені Штати, вона може вирішити це робити. І хоча США це може не подобатись, тут це розуміють”, - заявив Джон Гербст.

F-16 можуть з'явитись в українському небі вже наступного тижня: У Повітряних Силах ЗСУ зробили інтригуючу заяву

четвер, 2 травень 2024, 1:45

Наразі закінчуються останні приготування інфраструктури та заходів захисту дислокацій дорогоцінних для України літаків від повітряних ударів ворога. У Повітряних силах ЗСУ озвучили орієнтир, коли в Україні почнуть "працювати" західні винищувачі F-16 - ...

"Вони просто черв'яки на нашому тілі": Депутат "Єдиної Росії" обізвала безробітних росіян

середа, 1 травень 2024, 23:43

Депутат від партії "Единая Россия" Катерина Собканюк заявила, що безробітні росіяни є "черв'яками". Також вона запропонувала створити в Росії "трудові табори", передають Патріоти України. "Сьогодні в будівельній галузі близько 30% незаповнених місць, в...