"Підіграв пропаганді Кремля": Уповноважений Кремінь прокоментував скандальну заяву мера Франківська про "мовних інспекторів"

В Україні ніколи не було і не буде жодних мовних інспекторів. Так на заяву мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа про те, що у місті мають запрацювати мовні інспектори для протидії поширенню російської мови, в ефірі телеканалу Київ відреагував уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передають Патріоти України.

Як відомо, скандальна заява міського голови про можливу появу мовних інспекторів з’явилася після його зустрічі з Кременем. "Хочу застерегти від однієї великої небезпеки – в Україні ніколи не було і не буде жодних мовних інспекторів. Це чистої води вигадка російської пропаганди, яка з 2019 року, відколи набув чинності мовний закон, почала активно використовувати так звані семантичні покручі, якими вини обзивали нашу установу, називаючи мене "шпрехен-фюрером", а представників уповноваженого - мовними інспекторами, карателями. Це одна із складових інформаційного поля з боку російської пропаганди. Тому, як пан Марцінків назве ці робочі групи – мовною інспекцією, чи у будь-який інший спосіб – як очільник Івано-Франківської міської тергромади він повинен бути відповідальним за такі публічні заяви", - зазначив уповноважений.

Крім того, посадовець розповів, що під час зустрічі з Марцінківим вони дійшли згоди про необхідність затвердження у місті мовної програми, а також попрацювати над тим, щоб боротися із засиллям двомовності, яка наразі присутня в Івано-Франківську та і загалом в області.

"На жаль, на території регіону немає мовних програм, крім обласної. І тому ми з паном Русланом говорили про те, що де, як не на батьківщині великих українських письменників, творчих особистостей, борців за українську незалежність, запропонувати кращі умови для опанування української мови", - зазначив Кремінь.

За його словами, в Івано-Франківську, як і в Києві, Одесі, Харкові, є багато вивісок недержавною мовою. Це стосується назв молодіжних просторів, кав’ярень, інших установ, які діють у сфері обслуговування.

Кремінь заявив, що на зустрічі з Марцінківим йшлося про те, що перевірками на предмет дотримання мовного законодавства можуть займатися відповідні департаменти та підрозділи Івано-Франківської міськради.

"Вони можуть створити робочі групи і перевірити на дотримання мовного закону вивіски, оголошення, діяльність закладів освіти, сфери обслуговування, транспорту, охорони здоров’я і підготувати відповідні приписи, в яких буде запропоновано усунути такі порушення", - сказав посадовець.

Він також додав, що мовна програма в Івано-Франківську має з’явитися до 27 жовтня.

"Єдиний вихід - віра в Бога": Патріарх Кирило заявив про наближення апокаліпсису

середа, 11 вересень 2024, 16:01

Людство можуть очікувати катастрофічні наслідки через розвиток технологій у відриві від зміцнення моральних почуттів людей. Про це сказав глава Російської православної церкви патріарх Московський Кирило (Гундяєв) у середу, 11 вересня, передають Патріот...

Бере на борт посилений заряд вибухівки: Міноборони допустило до постачання у ЗСУ новий дрон-бомбер (фото)

середа, 11 вересень 2024, 15:15

Міністерство оборони кодифікувало для потреб Збройних сил України новий дрон-бомбер українського виробництва під назвою «Чорна вдова». Про це повідомила пресслужба МОУ, передають Патріоти України. «У Міністерстві оборони України кодифікували та допусти...