Підводні війни: Торпедне озброєння. Перспективи розвитку, - ЗМІ

Торпедне озброєння є важливою частиною бойового потенціалу надводних кораблів, підводних човнів, літаків і вертольотів морської авіації.

Поточна міжнародна військово-політична ситуація, яка характеризується зростанням напруги в різних регіонах світу, вплинула на розвиток цього сегменту військово-морського озброєння. Провідні виробники останнім часом приділяють особливу увагу як модернізації наявних зразків з урахуванням перспективних технологічних досягнень, так і створенню нових, більш досконалих виробів, передають Патріоти України з посиланням на Defense Express.

За оцінками міжнародних аналітичних та експертних структур ринок морських торпед в найближчі п’ять років буде зростати, однак недостатньо високим темпом. Позитивна динаміка зумовлена розвитком технологій, появою нових видів озброєнь, а також прийомів та методів ведення війни. При цьому найбільш інтенсивно розвиватимуться озброєння за цим напрямком серед країн Північної Америки, Європи та Азійсько-Тихоокеанського регіону.

Так, за даними Transparency Market Research (США) та Esticast Research & Consulting (США) в період 2019-2025 років середньорічний темп зростання ринку торпед становитиме 4%. За оцінкою компанії Technavio (США) очікується, що до 2022 року світовий ринок торпед досягне розміру в $11 млрд.

Одним з факторів, що рухатиме ринок цього виду озброєння, є прогрес у галузі технологій підводної війни, де торпеди відіграватимуть життєво важливу роль завдяки своїм самокерованим та самохідним характеристикам. Виробники торпед намагатимуться завдяки поточним науковим та технологічним досягненням зосередити увагу на створенні більш ефективних енергосилових установок і систем управління, що забезпечить збільшення дальності, швидкості та глибини ходу торпед, підвищення точності їх наведення на ціль і поліпшення маневрових якостей. Також вони намагатимуться розв’язати питання поліпшення перешкодостійкості до засобів протидії, впровадження нових більш потужних батарей – як одноразових, так і багаторазових, використання оптоволоконного високошвидкісного телеуправління, забезпечення прихованості торпед тощо.

Розвиватиметься тенденція щодо збільшення виробництва легких торпед, які можна перевозити у великій кількості на авіаційному транспорті (літак/вертоліт) або на військовому кораблі. Приділятиметься увага створенню достатньо простих торпед, що запускатимуться з літака поблизу цілі з метою знищення підводних човнів. Ця тенденція дещо відрізняється від реалій сьогодення. Сегмент важких торпед складає найбільшу частку на ринку, оскільки ця зброя здатна носити такі боєголовки, які здатні завдати більше шкоди.

Очікується поява та розвиток нових гібридних торпед, що сприятиме розширенню їх ринку в майбутньому. Ці засоби ураження впливатимуть на можливості військово-морських та повітряних сил по всьому світу. Гібридні торпеди – це стелс-торпеди нового покоління, які будуть поєднувати в собі дві основні можливості в одній зброї. По-перше, збільшення швидкості руху та дальності ураження. По-друге, складність виявлення підводними човнами або військовими кораблями через використання сучасних технологічних рішень.

Ще одним трендом стане створення та розвиток ядерних торпед. Інвестиції країн у розвиток цього напрямку, як і створення розумних підводних човнів, є одним з головних рушійних факторів зростання цього сегмента. Крім того, розробка нових безпілотних підводних і надводних суден, що мають можливість запуску торпед, може сприяти зростанню цього сегмента в майбутньому.

Одночасно з цим, позитивна динаміка має певні стримувальні фактори. Зокрема, виробники частіше зосереджуються на розробці підводних човнів з акцентом на балістичні ракети, а не на торпеди, що перешкоджає розвитку цього сегмента ринку. Іншим гальмівним фактором є особливості природного середовища, в якому застосовуються торпеди.

Стосовно розвитку ринку торпед по регіонах, експерти переконані, що Північна Америка за прогнозований період (2019-2025 роки) традиційно займатиме найбільшу частку ринку. США залишатимуться провідною країною по всьому світу за рівнем військових витрат та витрат на розвиток технологій у сфері створення торпед. Основним гравцем виступатимуть компанії Raytheon, Honeywell, Hughes Aircraft та Lockheed Martin. Наступним за часткою буде ринок Європи, де зростання забезпечуватимуть такі країни, як Великобританія, Італія, Франція, Росія, Швеція та Німеччина. Компаніями-рушіями розвитку в регіоні стануть підприємства Atlas Elektronik GmbH (Німеччина), BAE Systems (Великобританія), Leonardo SpA (Італія), Naval Group (Франція), Saab AB (Швеція) та Tactical Missiles Corporation (РФ).

Азійсько-Тихоокеанський регіон буде найбільш швидкозростаючим регіоном, оскільки Китай, Японія та Індія будуть активно рухатися у сфері розробки нової підводної зброї шляхом запозичення іноземних технологій для захисту своїх військових кораблів та підводних човнів від противників. Це зростання в основному відбуватиметься через напругу відносин між країнами в регіоні. Так, через власні амбіції у Південно-Китайському морі, Китай посилено розвиває свої морські можливості – будує кораблі та підводні човни, що накладає свій відбиток на розвиток торпедної тематики. Основним промисловим гравцем в КНР виступатиме China Corporation Shipbuilding Industry Corporation. Індія також вкладає значні ресурси в розширення можливостей своїх військово-морських сил. Так, наприклад, нещодавно Міністерством оборони країни було схвалено рішення щодо придбання понад 100 важких торпед, які, ймовірно, будуть на оснащені шести підводних човнів класу Scorpion. Крім цього, Індія буде прагнути максимально «одомашнити» торпедні технології в рамках реалізації програми «Зроблено в Індії». Цією тематикою активно займатиметься місцева компанія Bharat Dynamics Limited.

Певна позитивна динаміка відстежуватиметься і на Близькому Сході, в Африці та Латинській Америці. Такі фактори, як наростаючі конфлікти в Червоному морі, Гвінейській затоці та Перській затоці, спонукають органи оборони та уряди країн регіону збільшити свої військово-морські витрати і згодом генерувати попит на морські кораблі та військово-морське озброєння. Це, у свою чергу, впливатиме на зростання ринку в цьому регіоні. Тим часом, у Латинській Америці спостерігається посилення ворожої діяльності в Карибському морі, що і надалі буде призводити до посилення морських можливостей деяких країн Південної Америки.

Загалом аналітики вважають, що у 2019-2025 роки такі провідні компанії, як Atlas Elektronik, BAE Systems, Raytheon, Saab та Tactical Missiles Corporation мають можливість не лише оновлювати наявний парк торпед, а й розробляти нові, з високими летальними можливостями, які допоможуть їм отримати нових клієнтів та збільшити власну присутність на ринку цього озброєння. З усім тим, корпорації Lockheed Martin, Honeywell International Inc., Northrop Grumman та Sechan Electronics Inc., які є постачальниками систем керування, приводів та інших необхідних систем та комплектувальних частин для торпед, також будуть збільшувати свою присутність на ринку та посилять контроль над ланцюгом постачань складових для торпед у найближчі роки.

"Не кожен отримає те, чого бажає": Генерал США пояснив, скільки Україні треба мобілізувати людей

вівторок, 16 квітень 2024, 18:28

Україні необхідно мобілізувати близько півмільйона людей, але необхідно провести для них дуже ґрунтовні навчання. Таку думку в інтерв’ю "Радіо Свобода" висловив американський генерал-майор у відставці Девід Грандж, передають Патріоти України. "Обговорю...

У Кобзона будуть гості? У Запорізькій області підірвали "депутата"-єдинороса

вівторок, 16 квітень 2024, 17:30

На тимчасово окупованій території Запорізької області підірвали "депутата"-єдинороса, передають Патріоти України. Як повідомив гауляйтер Володимир Рогов у Telegram, 16 квітня у Мелітопольському районі на Запоріжжі підірвали "депутата" Акимівської окруж...