Після регулярних поразок Хафтар оголосив про перемир’я в Лівії. У Тріполі "задвохсотили" 7 "вагнерівців". Прострочена гуманітарка від русні, і "торгівля на крові" в Лівії

Війна в Лівії та огляд подій на Близькому сході

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 30 квітня 2020 року

Лівія: Бої на дипломатичних фронтах навколо Лівії не вщухають. Очікувано, що ОАЕ виступило фактично на підтримку Хафтара, а Великобританія, Італія та Катар підтримали уряд в Тріполі.

Франція провела не зрозумілу провокацію. Не зрозумілу не в плані давної підтримки Хафтара, а в плані – чого вони цим домагалися? Бойовий Rafale здійснив проліт з дозаправкою від літаючого танкера над містом Місрата, що під контролем УНЄ.

Міністерство закордонних справ Уряду Національної Єдності (Згоди) (GNA) надіслало скаргу до Франції щодо недозволеної присутності французьких військових літаків над Місратою, що в 200 км на схід від Тріполі. МЗС Лівії додало, що їх французький колега підтвердив, про те що зв’яжеться з Міністерством оборони своєї країни, щоб отримати більш детальну інформацію, а потім повідомить про це лівійським дипломатам.

А ще вчора, лідер маріонеткової Палати Представників в Тобруці, Агіла Салех, заявив, що він особисто не має розбіжностей з Хафтаром, щодо його останніх диктаторський заяв і нібито вони не розбігаються з загальним процесом урегулювання конфлікту.

Така заява, була сприйнята пропагандистами, як підтримка Палатою узурпації влади з боку Хафтара. А ось і нІт. Салех подібну заяву зробив на одному з лівійських телеканалів. Бо на пряме питання – мав дати пряму відповідь. Тут не як з Кримом. (Чий Крим? Він Божий!) Тут за неправильну відповідь і вбити можуть. Тим більше, що заява самої Палати представників була чіткою – антихафтаріською.

І далі нагадаю, що насправді з себе уявляє сам цей парламент сходу Лівії. Під час виборів цієї палати у червні 2014 році, тривала активна фази бойових дій в Лівії. Тому у виборах змогли взяти участь лише 18% виборців. В основному на сходу Лівії. Верховний суд Лівії визнав вибори такими, що не сталися. Однак, серед постійних членів ООН відбувся консенсус з цього питання і Палата Представників була визнана, за відсутністю іншої альтернативи.

А потім, вже в грудні 2015 року, коли був створений Уряд Національної Єдності (Згоди) (GNA) під патронатом ООН, з Президентською радою, мали пройти консультації для організації загальних виборів, про які вдалося домовитися лише у 2018 році. Але Хафтар все зруйнував.

Отже, підсумую. Заява Салеха про підтримку Хафтара не додала йому легітимності, а лише відняла легітимність від самої Палати Представників, яку Салех представляє.

На землі. Активні бої тривають. Контроль над повітрям з боку сил УНЄ потроху зміщується на схід. Повідомляють про знищення чергового конвою під Абу Курійяном на схід від Місрати. Знищені 3 автівки з боєприпасами і не менше 10 чоловік особового складу ЛНА. Ще одна колона знищена під Тархуна.

В районі міста Тархуна, сили ЛНА спробували провести контратаку та відтіснити подалі підрозділи 1071-ого батальйону лівійської армії на осі аль-Хаватім. Першій успіх хафтарівців вдалося швидко локалізувати. Вони понесли втрати в живій сили та техніці і відступили. Чотири найманця Хафтара потрапили в полон. Урядові сили втратили 5 мучеників.

Після цієї останньої спроби атакувати, Хафтар оголосив про перемир’я на час Рамадану. Нагадаю, що священний для мусульман місяць Рамадан вже завтра, як тиждень триває. Ця заява викликала лише жваве порівняння Хафтара зразка минулого року і сьогоднішнього. Бо у травні 2019 він заявив про місяць Джихаду, без будь якого перемир’я поки він не «звільнить» Тріполі, а судячи зі вчорашньої заяви, попередній Хафтар зламався.

На півдні Тріполі, триває наступальна операція лівійської армії. Останнє положення сил в таборі Хамза на малюнку.

Але, сьогодні ще повідомили про ліквідацію 7 вагнерівців на цій ділянці фронту. Кажуть, що вони були знищені вогнем ПТРК по їх укріпленій позиції в будинку. Було навіть відео, але там заважають дерева щось побачити, тому не публікую.

В небі над Лівією, угледіли більш потужні турецькі ударні БПЛА ANKA-S. Скоро найманцям Хафтара буде зовсім непереливки.

А ось такі «подарунки» знаходять сапери Національного управління з безпеки на дахах столичних будинків. Оця штука, є 155 мм удосконалена китайцями ліцензійна копія російського керованого снаряду “Краснопіль”. Управління здійснюється по лазерним каналу наведення. Як бачимо європейські моніторингові місії, чому можуть розгледіти лише турецьку військову допомогу Лівії, а ніяк не іншу.

Туреччина: Міноборони Туреччини: «На півночі Сирії нейтралізовані 4 терориста, що зробили спробу проникнути в зону проведення операції “Джерело Миру”.

Сирія: Сьогодні, у четвер рашистські та турецькі військові провели сьомий спільний «недопатруль» на трасі Латакія-Алеппо М4 в Ідлібі. Патрулювання відбулося традиційно по скороченому варіанту – починаючи від села Таренба (4 км на захід від Саракібу) та дійшовши до міста Аль-Найраб.

Русня скрізь діє однаково. Новий зашквар від немитих гуманитарщиків. В Сирії, військовий патруль «іїтамнетів» роздав гуманітарну допомогу жителям села Аль-Рахав, на північ від міста Ракка.

Але, «дружні араби» – які, за словами всеїдної кремлівської пропаганди, обожнюють росіян – м’яко кажучи, втратили дар мови. Харчі запропоновані руснею, були з простроченими термінами давнини. І вже давно. Ну прямо, як на Донбасі

У середу американський розвідувальний літак Boeing P-8 Poseidon, здійснив новий тривалий розвідувальний політ над східною частиною Середземномор’я, де на сирійському узбережжі розташовані російські бази Тартус та Хмеймім.

За даними західних веб-сайтів, які слідкують за рухом військових літаків, літак вилетів із бази Сігонеллі на Сицилії та здійснив розвідувальний політ уздовж узбережжя Сирії. У районі російських баз літак підійшов до узбережжя Сирії на відстань лише 25 км, це означає, що він кружляв майже по краю морського кордону, 22 км від узбережжя. Політ тривав в цьому районі тривав близько години і на висоті 6 тис. метрів. Протягом цього квітня американські розвідувальні літаки здійснили щонайменше 13 розвідувальних польотів поблизу російських баз у Сирії.

Демонстранти з н.п. Маарет ан-Наасан і його околиць перекрили дорогу, що веде до н.п. Мізназ, протестуючи проти відкриття прикордонного переходу із районів підконтрольних режиму для руху комерційного транспорту.

Бійці ХТШ прибули на місце і намагаються прибрати мітингувальників.

Для розгону людей, озброєнні бійці використали вогнепальну зброю. Повідомляють про поранених. Такі дії з боку ХТШ вочевидь не прибавлять їм популярності серед сирійців.

За відкриття такого переходу виступає Уряд порятунку (підтримується ХТШ). Туреччина виступає проти. На зараз у звільнених районах Сирії, спостерігається майже відсутність захворювань на коронавірус. Що можна пояснити лише максимальною ізольованістю цих територій.

Ліван: В Лівані продовжується «Голодна революція». Чим все закінчиться – не зрозуміло. У людей просто не має іншого вибору.

Терористична організація Хезболла нарешті заборонена в Німеччині. Німецька поліція вже почала низку обшуків, у т.ч. в шиїтських мечетях, щоб зібрати необхідні докази. За орієнтованими даними членами Хезболла (Партії Аллаха), які мешкають на території Німеччини може бути 1050 чоловік.

Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

Добровільно став поліцаєм в окупантів: Судитимуть жителя Харківщини, який затримував колишніх військових (фото)

вівторок, 16 квітень 2024, 11:59

До Чугуївського міського суду Харківської області передали обвинувальний акт щодо 32-річного жителя міста Вовчанськ, який під час окупації добровільно пішов працювати у "поліцію" загарбників. Слідчі встановили, що чоловік став так званим "помічником оп...

Війна не завада: У Міноборони під час аудитів виявили порушень на понад 10 мільярдів

вівторок, 16 квітень 2024, 11:28

За підсумками внутрішнього аудиту, яке проводило Міністерство оборони України, виявлено порушення на загальну суму більше ніж 10 млрд грн. Про це в інтерв’ю "Укрінформу" повідомив заступник міністра оборони України Юрій Джигир, передають Патріоти Украї...