План агресора: Росія модернізує військову базу в Арктиці, щоб взяти регіон під свій контроль

Ракетні установки курсують крижаними дорогам, а системи протиповітряної оборони загрозливо спрямовані в небо на цьому арктичному військовому форпості, ключовій точці для Росії, щоб спроектувати свою владу на багатий на ресурси полярний регіон. Про це у своєму матеріалі для Associated Press пише журналіст Володимир Ісаченков, повідомляють Патріоти України.

База, що отримала назву "Cеверный клевер" через форму трилисника, пофарбована в білий, синій та червоний кольори російського національного прапора. Вона була спроектована таким чином, щоб солдати могли дістатися до всіх розгалужених об'єктів, не виходячи на вулицю - корисний запобіжний захід у регіоні, де температура часто падає до -50 градусів за Цельсієм взимку, і навіть під час короткого арктичного літа часто бувають заморозки.

Вона розташована на стратегічному острові Котельний, між морем Лаптєвих і Східно-Сибірським морем на арктичному морському шляху, і на ній постійно перебувають до 250 військовослужбовців, які відповідають за обслуговування засобів спостереження за повітрям та морем, та берегової оборони, наприклад, протикорабельних ракет.

У російської бази достатньо запасів, щоб залишатися повністю автономними більше року. "Наше завдання - стежити за повітряним простором і північним морським шляхом. У нас є все, що потрібно для нашої роботи і комфортного проживання", - розповів командир бази, підполковник Володимир Пасічник.

Росія не єдина в спробах затвердити юрисдикцію над частинами Арктики, оскільки скорочення полярного льоду відкриває нові можливості для розвідки ресурсів і нових морських шляхів. Сполучені Штати, Канада, Данія і Норвегія також борються за свої позиції, і Китай виявляє інтерес до полярного регіону.

Але хоча адміністрація президента США Дональда Трампа бачила Арктику через призму безпеки і економічної конкуренції з Росією і Китаєм, їй ще належить продемонструвати, що регіон є важливим пріоритетом в його загальній зовнішній політиці. З того часу, як Трамп став президентом, посада спеціального представника США щодо Арктики залишилася вакантною.

Однак Росія зробила затвердження своєї присутності в Арктиці головною метою, зокрема через те, що в регіоні, як вважається, міститься до чверті невиявлених на Землі запасів нафти і газу. Президент Росії Володимир Путін навів оцінки, згідно з якими вартість арктичних мінеральних багатств становить 30 трильйонів доларів.

За словами аналітиків, цей крок стривожив сусідів Росії. "У Росії Північний морський шлях описується як величезний потенціал економічного розвитку. Ось чому існує потреба у військовому потенціалі в цьому регіоні. Це, швидше за все, мало б означати оборону, але це трактується Заходом як агресія", - розповів Флемінг Сплідсбул Хансен з Данського інституту міжнародних досліджень.

Дослідник з Копенгагенського університету в Данії Крістіан Соубі Крістенсен вважає, що проблема російської гегемонії в Арктиці була найбільш очевидною для Норвегії.

"Норвегія - маленька країна, найближчим сусідом якої є могутня Росія, яка розмістила велику частину своїх військових потужностей просто поруч з ними. Норвегія надзвичайно стурбована", - розповів він.

У 2015 році Росія направила до ООН переглянуту заявку на великі території в Арктиці. Вона зажадала 1,2 мільйона квадратних кілометрів арктичного морського шельфу, тягнучись більш ніж на 650 кілометрів від берега.

У рамках багатосторонніх зусиль, спрямованих на те, щоб заявити про свої претензії на Арктику, Кремль вклав величезні ресурси в модернізацію там об'єктів радянської епохи.

Військовий аванпост на острові Котельний виявився в занедбаному стані після розпаду Радянського Союзу в 1991 році, але масштабні зусилля зі створення нової бази почалися 2014 року році і зайняли кілька років.

Групі репортерів, доставлених на острів Міністерством оборони Росії в середу, були продемонстровані пускові установки протикорабельної ракети "Бастіон", розташовані для навчань біля берега, і системи ППО "Панцир-S1", які провели тренувальні стрільби.

Російські військові не дозволяли західним ЗМІ відвідувати свої арктичні об'єкти, тому поїздка надала унікальну можливість з близької відстані спостерігати за експансією Росії.

Великий радарний купол маячить на пагорбі, що височіє над узбережжям, та підкреслює основну місію бази зі спостереження за стратегічним регіоном.

На відміну від тьмяних, радянських часів, нова база має просторі житлові приміщення, тренажерний зал та сауну. Слова Путіна про важливість Арктики для Росії прикрашають стіни бази, а символічний прикордонний пост розташований в коридорі.

Солдати на базі кажуть, що вони пишаються своєю місією, незважаючи на тяжке арктичне довкілля. "Доказ того, що я можу це зробити, підвищує мою самооцінку. Погода тут наш ворог, тому ми повинні захистити себе від неї, щоб служити батьківщині", - сказав один із солдатів Сергій Белогов.

Надзвичайно холодні і сильні вітри часто ускладнюють вихід на вулицю, і навіть утеплені зимові транспортні засоби можуть зазнавати труднощів при роботі, коли температура падає до екстремально низьких значень і замерзають спеціальні мастильні матеріали.

У грудні міністр оборони Росії Сергій Шойгу доповів Путіну, що військові відновили або розширили численні об'єкти в полярному регіоні, модернізували злітно-посадкові смуги і розгорнули засоби протиповітряної оборони. За його словами, ремонтні роботи проводилися на низці арктичних територій.

Розширена інфраструктура дозволила російським військовим повністю відновити радіолокаційне покриття арктичного кордону країни протяжністю 22 600 км і розгорнути винищувачі для захисту свого повітряного простору.

Військові також докладають зусиль з очищення всього регіону, працюючи над видаленням десятків тисяч тонн відходів з арктичних територій, більшість з яких - іржаві паливні баки, залишені радянськими військовими.

Російські солдати живуть на острові з білими ведмедями, песцями і вовками. За словами офіцерів, незабаром після відкриття бази ведмеді із цікавістю регулярно бродили біля її стін, іноді навіть заглядаючи в вікна. У деяких випадках солдатам доводилося використовувати вантажівки, щоб лякати особливо цікавих ведмедів, які бродили поблизу.

Опитані на базі солдати розповіли, що вони захоплюються дикою природою регіону і його величними арктичними ландшафтами.

"Природа тут дуже красива. Зустріч з білим ведмедем - це досвід, який наповнює вас емоціями. Ми встановили з ними дружні зв'язки з самого початку. Ми не чіпаємо їх, вони не чіпають нас", - пояснив лейтенант ВМФ Умар Еркенов, який приїхав з півдня Росії.

Він сказав, що сумує за своєю дружиною та донькою, яких він може бачити тільки під час відпустки, але пишається своєю місією. "Мало хто виконує свою роботу в таких умовах. Я пишаюся тим, що перебуваю тут зі своїм підрозділом", - запевнив військовий.

Україна може запустити виробництво Patriot: Посол Маркарова зробила гучну заяву

вівторок, 23 квітень 2024, 20:44

Перенесення виробництва Patriot в Україну є цілком реальним і переговори щодо цього вже ведуться. Про це заявила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі національного телемарафону, передають Патріоти України. «Така задача у нас стоїть і від презид...

"Росіяни з добу не могли зрозуміти, чому ми з'явились там, де нас не було": Нацгвардія просунулась у Серебрянському лісі

вівторок, 23 квітень 2024, 20:15

Національна гвардія України має певні успіху в районі Серебрянського лісу у Луганській області. Трьом бригадам вдалося повернути частину території. Про це повідомив командувач Нацгвардії Олександр Півненко в інтервʼю LIGA.net, передають Патріоти Україн...