Подолати перманентний шантаж Орбана: Євросоюз може почати робити заяви від імені 26 країн-учасниць через постійні вето Угорщини, - ЗМІ

Європейська спільнота не хоче більше жити під постійною загрозою паралічу імплементації рішень та шантажу одного, і далеко не найбільшого, члена союзу

Через численні вето з боку Угорщини Європейський Союз може бути змушений почати робити заяви тільки від 26 країн-учасниць, а не від 27, повідомляють Патріоти України з посиланням на Euractiv.

Один з дипломатів зауважив, що інші країни блоку не задоволені такою поведінкою Угорщини. Проте ця ситуація не є новою.

За словами євродепутата, в минулому члени ЄС часто створювали перешкоди в інших контекстах. Зокрема, так було, коли Нідерланди заблокували ратифікацію Угоди про асоціацію з Україною. Але згодом в Амстердамі доклали зусиль для розв'язання цієї ситуації.

"Більшість країн-членів, у яких є проблема, шукають способи її вирішення. Ми не бачили цього в Угорщини. Ми послідовно погоджуємося з дуже важливих міжнародних питань 26 країнами і не можемо погодитися з 27. Це недобре. Можливість робити заяви від 26 країн, безумовно, є, але це не бажано", - сказав він.

На думку депутата, наразі немає особливого значення те, підтримають, наприклад, декларацію ЄС по Гонконгу 26 країн, чи 27.

"Це не послабить ЄС в глобальному масштабі. Але це суперечить духу ЄС. Ми намагаємося враховувати погляди країн з окремими проблемами, але ми очікуємо, що ці окремі держави прийдуть з конструктивними ідеями для вирішення проблеми, і я хотів би бачити більше від Будапешта", - сказав він.

Нагадаємо, у квітні Угорщина заблокувала заяву ЄС, де містилася критика щодо закону про безпеку Гонконгу. А 18 травня країна не долучилася до решти 26 країн-членів блоку, глави МЗС яких закликали припинити ізраїльсько-палестинський конфлікт.

Останнє вето було накладене учора. Воно стосувалося схвалення угоди ЄС про торгівлю і розвитку з країнами Африки, Карибського басейну і Тихого океану. В країні відмову аргументували тим, що це рішення може призвести до збільшення кількості мігрантів у Європі.


Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...