​Поліція Росії отримає право вриватися до житла без постанови суду, відчиняти автівки без власників та стріляти у беззбройних

Держдума Росії дала хід резонансному законопроекту про суттєве розширення повноважень працівників силових структур.

Документ, внесений урядом у травні 2020 року, надає правоохоронним органам право, зокрема, відчиняти автомобілі без присутності власника, оточувати житлові будинки та проникати до житлових приміщень, а також уточнює підстави для застосування вогнепальної зброї, пише Finanz, зазначають Патріоти України.

Дума ухвалила проект у першому читанні минулого грудня, і тепер він виноситься на друге, основне читання, повідомив заступник голови комітету з безпеки та протидії корупції Ернест Валєєв. Комітет затвердив документ, а голосування, як очікується, відбудеться 23 листопада, розповів він, додавши, що законопроект викликав великий інтерес громадськості.

Документ дає право поліцейським проводити розтин транспортних засобів, якщо це необхідно «для врятування життя громадян або запобігання злочину, а також для забезпечення безпеки при масових заворушеннях та надзвичайних ситуаціях».

Присутність власника при цьому не є обов'язковою — достатньо сповістити його протягом 24 годин. При цьому співробітник поліції не несе відповідальності за шкоду, заподіяну під час злому автівки, якщо це здійснювалося на законних підставах. Крім того, поліція отримує право оточувати чи блокувати території, житлові будинки, будівлі та інші об'єкти. У межах оточення поліцейські отримують право проводити «особистий огляд громадян, їх речі, а також оглядати транспортні засоби.

Крім того, розширюються повноваження поліцейських щодо проникнення в житлові приміщення. Наразі силовики можуть робити це, якщо потрібно затримати «осіб, підозрюваних у скоєнні злочину». У новій редакції закон дозволить проникати до будинків людей без процесуального статусу. Для цього буде достатньо вказівки потерпілих або очевидців, якщо вони вважають, що та чи інша людина могла вчинити злочин.

Початкова версія проекту, затверджена ГД РФ минулого року, також радикально розширювала повноваження поліцейських щодо роботи з вогнепальною зброєю. Наразі закон дозволяє застосовувати її при затриманні, якщо особа, яка переслідується, намагається посягнути на зброю правоохоронця. Цю норму планували зробити ширше: стріляти можна, якщо громадянин «вчиняє «інші дії, що дають підстави розцінити їх як загрозу нападу на співробітника поліції».

Але зрештою цей пункт вирішили вилучити, повідомив Валєєв. Проте, згідно із законом, співробітник поліції може стріляти і у беззбройних. Для цього достатньо, щоб у людини був «предмет, конструктивно схожий» на зброю, а його дії були розцінені як «опір та напад».

Імунітет поліцейських від судового переслідування також розширюється. Стаття 30 чинного закону доповнюється положенням про те, що «співробітник поліції не підлягає переслідуванню за дії, вчинені при виконанні обов'язків, покладених на поліцію, та у зв'язку з реалізацією прав, наданих поліції».

"В Кремлі зараз траур": Росія не здатна виготовляти нові Ту-22М3, - ГУР Міноборони

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:02

Для Росії виготовлення нових бомбардувальників Ту-22М3 на сьогодні є фактично неможливим. Про це представник ГУР МО Андрій Юсов сказав у ефірі телемарафону, передають Патріоти України. За його словами, в ГУР є інформація про ситуацію з такими бортами у...

Підписав довіреність на іноземну громадянку: У СБУ заявили, що заступник голови Полтавської облради під виглядом відрядження літав купувати в Португалії нерухомість

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:53

Заступника голови Полтавської облради повідомили про підозру у зв'язку з виїздом за кордон України під час воєнного стану. Про це інформує Служба безпеки України, передають Патріоти України. За даними місцевого видання "Полтавщина", ідеться про Олега Б...