Польсько-американська угода про військове співробітництво: Що передбачає документ, підписаний на 100-річчя розгрому російсько-більшовицьких орд під Варшавою

Розгортання реактивованого V Корпусу Армії США, створення нової інфраструктури та умов для подальшого військового посилення присутності США в Польщі – це декілька ключових напрямків польсько-американської угоди про військове співробітництво, зазначають Патріоти України.

Угода була підписана 15 серпня 2020 року, в День польських збройних сил та 100-річчю Варшавської битви, під час візиту в Польщу держсекретаря США Майка Помпео.

Угода передбачає, що військова присутність США в Польщі буде посилена відповідно до меморандуму про взаєморозуміння, який був підписаний між президентами Дональдом Трампом та Анджеєм Дудою ще у 2019 році.

Угода між США та Польщею була підписана 15 серпня 2020 року

Угода охоплює такі питання, як створення командування передової дивізії, розташування ротаційної бронетанкової бригади, розгортання ескадрильї безпілотників Reaper, створення польсько-американського центру бойової підготовки, створення бригади армійської авіації на ротаційній основі, батальйону матеріально-технічного забезпечення, а також об’єктів спеціальних операцій.

Крім того, з жовтня 2020 року в Польщі буде розташовано командування реактивованого V Корпусу Армії США.

Підписана угода також встановлює правові рамки для посилення військової присутності США в Польщі. Йдеться також і про організацію більшої кількості військових навчань за участі США.

Нова інфраструктура та збільшення кількості навчань – про що домовилися Польща та США
Створена у рамках угоди додаткова інфраструктура дозволить за потреби швидко збільшити кількість американських військовослужбовців у Польщі до 20 тисяч.

Інфраструктура, створена в рамках угоди, буде належати Польщі. Відповідальність за створення нових потужностей також покладається на Польщу. Завершення робіт Варшава буде координувати спільно з американською стороною.

Держсекретар США Майк Помпео у Польщі, 15 серпня 2020 року
Вартість реалізації військового співробітництва оцінюється в 500 мільйонів доларів на рік – йдеться про витрати на проживання, харчування, забезпечення паливом, окремі елементи підтримки зберігання обладнання та озброєння, а також обслуговування інфраструктури. Однак в угоді ця сума не прописується – згідно з документом, оцінку витрат має провести польське міноборони.

Під ударом буде і Шойгу? Військове відомство Росії склолихув найгучніший скандал за 10 років, - британська розвідка

четвер, 25 квітень 2024, 15:26

Слідчий комітет Росії затримав на два місяці заступника міністра оборони Тимура. Як зазначається у зведенні, Іванову пред'явлено звинувачення у скоєнні злочину, передбаченого частиною 6 статті 290 КК РФ, а саме в отриманні хабаря у великому розмірі. Де...

Передача винищувачів все ближче? Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції

четвер, 25 квітень 2024, 14:57

Українські пілоти проходять навчання на винищувачах F-16 на південному заході Франції. Проте країна наразі не планує надавати Україні літаки. Про це повідомляє BFM TV, передають Патріоти України. Зазначається, що Франція наразі не планує надавати Украї...