Порушити повітряний простір не вийшло: Винищувачі НАTO перехопили військові літаки РФ 10 разів за день (фото)

Вже сімнадцять років поспіль країни НАТО позмінно патрулюють повітряний простір балтійських країн – Литви, Латвії та Естонії. Перехоплення російських літаків у нейтральному небі – звична справа.

Загалом, в понеділок, 29 березня винищувачі країн НАТО 10 разів підіймалися в повітря для перехоплення російських бомбардувальників і винищувачів. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на сайт НАТО.

Винищувачі здійснювали перехоплення російської військової авіації над Північною Атлантикою, Північним морем, Чорним та Балтійським морями. Зокрема, норвезькі F-16 вилетіли на перехоплення після того, як радари помітили дві групи російських військових літаків, які пролітали біля узбережжя Норвегії. Норвезькі реактивні літаки перехопили два бомбардувальники Ту-95 «Ведмідь», які продовжили політ на південь над Північним морем, що змусило Велику Британію та Бельгію підняти в небо літаки «Тайфун» та F-16 відповідно. Згодом того ж дня норвезькі F-16 перехопили два бомбардувальники Ту-160.

«Перехоплення кількох груп російських літаків демонструє готовність і здатність сил НАТО охороняти небо союзників цілодобово, 7 днів на тиждень, 365 днів на рік», – заявив бригадний генерал Ендрю Хансен, заступник начальника штабного управління повітряного командування Об’єднаних сил, у німецькому місті Рамштайн.

Радіолокаційні системи НАТО також виявили три російські військові літаки поблизу повітряного простору союзників над Чорним морем. Турецькі, румунські та болгарські винищувачі піднялися в небо, щоб відстежувати російські літаки, поки вони не залишили район.

«Чоловіки та жінки у двох об’єднаних центрах повітряних операцій НАТО в Уедемі, Німеччина, та Торрехоні, Іспанія, швидко відповіли на невідомі літаки біля кордонів Альянсу, застосувавши винищувачі з Норвегії, Великобританії, Бельгії, Італії, Румунії, Болгарії та Туреччини захищати повітряний простір союзників», – сказав бригадир Хансен, додавши, що місія з питань охорони повітряного простору НАТО – це “справді колективна робота”.

Російські військові літаки часто не передають транспондерний код із зазначенням свого положення та висоти, не подають план польоту або не спілкуються з диспетчерами повітряного руху, створюючи потенційний ризик для цивільної авіації.

Загалом авіація НАТО перехопила шість різних груп російських військових літаків поблизу повітряного простору Альянсу менш ніж за шість годин. Російська авіація, перехоплена в понеділок, не потрапила у повітряний простір жодної країни альянсу, додають у НАТО.

Варто зазначити, що у 2020-му літаки НАТО в Європі здійснювали перехоплення російської авіації понад триста разів – і поблизу балтійських країн такої активності багато. Часом на супровід злітають кілька разів на тиждень. Вже сімнадцять років поспіль країни НАТО позмінно патрулюють повітряний простір балтійських країн – Литви, Латвії та Естонії. Перехоплення російських літаків у нейтральному небі – звична справа.

Словаччина призупинила пропуск вантажівок з території України

субота, 4 травень 2024, 23:16

Словаччина тимчасово призупинила оформлення та пропуск великогабаритних транспортних засобів з України через поломку сканера в пункті пропуску Вишнє Нємецьке. Про це у суботу, 4 травня, повідомили в державній митній службі, передають Патріоти України. ...

Інтрига для Путіна: Голова МЗС відповів, чи відправить Польща свої війська в Україну

субота, 4 травень 2024, 22:29

У питанні щодо відправки військ НАТО в Україну Польща не інформуватиме Кремль про своє остаточне рішення. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, передають Патріоти України. Коментуючи пропозицію президента Франції Емманюеля...