Посадок, про які казав Зеленський, немає. Взагалі немає ні дій, ні результатів, - ексгенпрокурор Рябошапка

Скоро буде рік, як у ДБР немає постійного керівництва. Воно залежне від Офісу президента й обслуговує інтереси влади.

Зараз президент Володимир Зеленський не показує політичної волі на боротьбу з корупцією. Про це в інтерв'ю сказав колишній генеральний прокурор Руслан Рябошапка, передають Патріоти України.

"На початку кар'єри Зеленського був хороший ривок у розвитку антикорупційної інфраструктури. Почав працювати Вищий антикорупційний суд, з'являлися перші результати. Але після нового року підтримки від президента вже не було. Зараз цих результатів стає все менше.

Скоро буде рік, як у ДБР немає постійного керівництва. Воно залежне від Офісу президента й обслуговує інтереси влади. Створення служби фінансових розслідувань чи бюро економічної безпеки залишилося словами.

Реформи СБУ не бачимо. Навпаки, складається враження, що СБУ більше почала займатись економічними чи фіскальними злочинами – у ЗМІ є багато повідомлень, що вони займаються злочинами про несплату податків", - каже ексгенпрокурор.

У НАБУ, його очільника Артема Ситника постійно були якісь клопоти, розповідає Рябошапка. "Влада говорила, що підтримує антикорупційні зусилля, але руки під столом робили інше. Наприклад, Блок Петра Порошенка і "Народний фронт" вносили законопроєкти, щоб полегшити процедуру звільнення керівника НАБУ й антикорупційного прокурора. Тодішній генпрокурор Юрій Луценко воював із НАБУ, забирали справи, віддавали у СБУ, зливали інформацію про агентів Антикорупційного бюро.

Торік був період відлиги. НАБУ отримало право на автономне прослуховування, на міжнародну співпрацю із антикорупційними органами іноземних держав, налагодилась співпраця із прокуратурою, влада не втручалась у розслідування.

Проте цього року історія повторюється – Офіс генпрокурора не дає повноцінно працювати бюро, блокуючи провадження, допускаючи витік інформації.

Венедіктова вже три місяці фактично очолює САП, таким чином очолюючи антикорупційну інфраструктуру. За цей час можна було би показати "посадки", як каже президент, але ми не бачимо нічого, крім совкових колегій чи координаційних нарад із керівниками правоохоронних органів", - каже колишній генпрокурор.

Реальні результати роботи правоохоронних органів будуть, коли буде підтримка з боку президента, зауважив Рябошапка. "Коли президент зрозуміє, що антикорупційні органи – це не загроза, а шанс для країни стати демократичною, розвинутою державою. Не бачу на це політичної волі. Бо політична воля – це дії. І результат, який досягається цими діями. Немає ні дій, ні результату", - каже ексгенпрокурор.

Джерело: Gazeta.ua

"Від божевільних можна чекати чого завгодно": Черник пояснив, чому не варто боятися наступу Росії з Придністров'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:48

Алогічна поведінка Російської Федерації у контексті агресії проти України не дозволяє повністю виключити вірогідності, що загарбники спробують почати наступ на нашу державу з території тимчасово окупованого Придністров'я. Однак якщо це й станеться, осо...

"Завдання зробити так": В Україні розглядають можливість не всі ділянки фронту прикривати людьми, - експерт

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:44

Експерт розповів, які технологічні рішення можуть бути впроваджені, аби військові могли перебувати на відстані у бліндажах та керувати боєм за допомогою автоматизованих систем, передають Патріоти України. Керівник Центру військово-правових досліджень, ...