"Потрібні були ще шість тижнів тому, коли росіяни відступали": Що західні експерти пишуть про постачання систем HIMARS

Інтрига навколо поставок Україні американських ракетних систем розкрита: через три місяці війни Штати таки погодилися передати РСЗВ HIMARS. Проте частина західних експертів розкритикувала рішення Вашингтона – на їхню думку, військову допомогу схвалили надто пізно. Що ще пишуть іноземні військові аналітики про постачання Києву американських РСЗВ – читайте в добірці, яку Патріоти України пропонують вашій увазі.

Синхронно зі США свої РСЗВ вирішила надати і Велика Британія. Вона передає Києву установки MLRS М270 – також американського виробництва.

Ці системи залпового вогню – певним чином "родичі". Стріляють вони однаковими ракетами, тому дальність та точність ураження не відрізняються. Головна ж їхня відмінність – спосіб пересування. HIMARS встановлені на шестиколісні вантажівки, а MLRS змонтовані на гусеничному шасі.

Обидві РСЗВ можуть використовувати різні типи боєприпасів:

  • некеровані ракети з касетними боєприпасами, мінами або "розумними бомбами";
  • керовані кластерні боєприпаси;
  • керовані ракети малої та середньої дальності;
  • балістичну ракету середньої дальності MGM-140 ATACMS з бойовим радіусом 300 км (але їх Україні поки що не дають).

Водночас MLRS здатні нести більше боєприпасів – два контейнери по шість ракет (всього 12). M142 HIMARS несуть лише один контейнер із шістьма снарядами, проте має кращу маневреність.

Новина про можливе передавання важкого озброєння викликала істерику в Кремлі. Російський посол США Анатолій Антонов висловив думку, що поставки РСЗВ затягнуть війну. "Сподіваємося, здоровий глузд переможе і Вашингтон не піде на такий провокаційний крок", – сказав він.

А заступник голови Ради безпеки Дмитро Медведєв пригрозив ударом "по центрах ухвалення рішень", якщо Україна застосує РСЗВ по території РФ. За словами політика, це насамперед Міністерство оборони та Генштаб, а також центри, що розташовані "за межами Києва".

Захід припустився помилки

Незважаючи на нервозність російської влади, що безумовно грає на руку Україні, деякі експерти наголошують: Захід зробив велику помилку. "Шість тижнів тому, коли росіяни відступали... Саме тоді американці мали дати українцям HIMARS", – сказав Джеймі Ші, колишній високопосадовець НАТО.

Через внутрішні дебати щодо постачання зброї Вашингтон упустив дорогоцінний час для України. "Усі наші рішення були запізнілими", – наголосив Бен Ходжес, колишній командувач європейської армії США.

"Адміністрація перебільшила стурбованість тим, що це рішення може спровокувати росіян. Їм не потрібна провокація. Вони атакують без провокацій. Ми втратили тижні, коли [ракетні системи] могли бути доставлені", – додав він.

Зазначають військові аналітики і недостатню кількість зброї, яка їде в Україну. За їхніми словами, успіх західних зусиль визначать два фактори: швидкість та кількість. Для надходження РСЗВ та взяття їх на озброєння може знадобитися до чотирьох тижнів з урахуванням часу доставки та навчання. Це дає Росії вікно нарощування своїх операцій.

"Ми отримали близько 100 гаубиць із США, і майже всі вони перебувають в Україні, але проблема в тому, що нам потрібно вп'ятеро більше такої зброї, щоб, принаймні, забезпечити баланс сил", – сказав Reuters Сергій Згурець, керівник компанії Defense Express.

З такою думкою погоджується колишній головнокомандувач НАТО, генерал армії США Веслі Кларк. Він наголошує, що західної військової допомоги досі "недостатньо", щоб ЗСУ змогли відтіснити російські війська.

"Україна потребує подальшого зміцнення. У неї є боєздатність і рішучість витіснити окупантів, але вона не має засобів", – зазначив він у коментарі Радіо Свобода.

HIMARS дозволять відкрити порти

ВСУ зможе використати передові ракетні системи, щоб отримати перевагу в артилерійських боях на Донбасі – саме вони є головною загрозою для українських сил, вважають експерти.

"При виявленні ворожих артилерійських підрозділів, важливо швидко вразити їх великою кількістю вогню", – зазначає Марк Кансіан із Центру стратегічних та міжнародних досліджень. "Вогонь проти батареї важливий, тому що росіяни не соромилися використовувати свою вогневу міць, і, отже, російська артилерія виявилася головною загрозою для українських сил".

А військовий аналітик Глен Говард упевнений: HIMARS разом із протикорабельними ракетами утримають Росію від нападу на судна, що експортують українське зерно. Тобто завдяки РСЗВ Київ нарешті зможе деблокувати свої порти.

"Українці потопили російські кораблі крилатими ракетами великої дальності, запущеними з берегової лінії. Це дуже важливий факт. Звичайно, системи MLRS можуть бути використані і проти кораблів. Навіть у більш старих версіях вони будуть надзвичайно ефективними", – говорить військовий експерт Кріс Осборн виданню DW.

Експерт пояснює, що з безпілотниками та за наявності необхідних розвідданих HIMARS можуть вражати стаціонарні та пересувні пускові установки або навіть завдавати ракетних ударів по військах супротивника. "Це повністю змінює хід боїв! Адже в такому разі ти не перебуваєш у зоні високого ризику та інтенсивного вогню", – наголосив він.

HIMARS змінюють правила гри

На думку експертів BBC, завдяки ракетним системам під удар потрапляють цілі, які раніше перебували за межами досяжності української зброї, – ворожі командно-керівні центри, логістичні вузли та російські батареї.

"Під час битви за Донбас українські війська скаржилися, що їм не вистачає вогневої міці. HIMARS можуть змінити це. Його ракети з GPS набагато точніші, ніж еквівалентні російські системи. Система набагато швидше перезаряджається, і, як випливає з назви, ракети-носії можуть швидко переміщатися з одного місця до іншого", – пише видання.

З аналогічною заявою виступив і член палати представників США Джейсон Кроу. За його словами, РСЗВ HIMARS не дозволили б російській артилерії, яка має дальність близько 50 км, наблизитись до українських міських центрів. "Я думаю, що це може змінити правила гри. Так що це знівелює їхню тактику облоги", – сказав він.

Джерело: Обозреватель

Чиновники путіна обурені "бездуховними" витівками України: БПЛА вночі атакували кілька регіонів РФ. На Смоленщині горять з НПЗ (відео)

середа, 24 квітень 2024, 9:14

Російська влада звинуватила Україну в атаці, зазначивши, що комплекси ППО працювали по повітряних цілях. Очевидці стверджують, що під час атаки пролунали щонайменше 4-5 вибухів. . Він звинуватив Україну в атаці, зазначивши, що комплекси ППО військ РФ ...

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...