Президент Литви натякнув на готовність Балтії та Польщі заблокувати пропозицію "втомлених від війни" Німеччини, Франції та Австрії запросити Путіна на саміт ЄС

Свідомі члени ЄС справедливо вважають, що такий капітулянтський крок надішле поганий сигнал партнерам на схід від НАТО, котрі потерпають від агресії РФ, зокрема Україні

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що запрошення президента РФ Владіміра Путіна на саміт з ЄС стане поганим сигналом для держав Східного партнерства, куди входить і Україна. Про це Науседа сказав, прибувши на саміт лідерів ЄС в Брюсселі, зазначають Патріоти України.

"Ми повинні мати справу з Росією, але маємо бути дуже обачними щодо реальних намірів путінського режиму. Досі ми не бачили жодних радикальних змін у моделі поведінки Росії. Тому ми повинні поважати п’ять прицнипів, які ми встановили у відносинах з Росією. Якщо без жодних позитивних змін у поведінці Росії ми почнемо взаємодіяти, це надішле дуже непевний і поганий сигнал нашим партнерам, наприклад, Східному партнерству", - сказав Науседа.

За його словами, це схоже на те, наче ЄС намагається "переконати ведмедя не сунутися до меду".

Водночас президент Литви вважає, що ЄС повинен обговорити цю ідею.

"Якщо ми поговоримо про це, можливо, знайдемо якісь рішення, але ми повинні бути вкрай обережні. Тому що тут не йдеться про те ж саме, що у відносинах Росії та США. США мають в розпорядженні арсенал стратегічного озброєння, з ЄС це не так. Ми є регіоном принципів і цінностей, і ми щиро віримо у ці принципи і цінності", - зазначив Науседа.

Заяву сусіда підтримала Міністр закордонних справ Естонії Ева-Марія Лійметс , котра висловила переконання, що перш ніж відновлювати зустрічі ЄС з Росією на найвищому рівні, слід реалізувати мінські угоди для вирішення конфлікту в Україні.

"Позиція Естонії в цьому питанні довгий час залишається однозначною: шукаючи змін у відносинах з Росією, важливо керуватися тим, що Росія насамперед має виконати Мінські угоди. Після цього ми могли б переглянути нинішню політику", - прокоментувала ініціативу Берліна та Парижа міністр закордонних справ Естонії.

"Важливо, щоб анексовані Російською Федерацією території повернулися тим країнам, яким вони належать. І тоді ми зможемо обговорити, як відновити і налагодити відносини", - додала Лійметс.

За її оцінкою, діалог між Європейським союзом і Росією нині є достатнім.

"Діалог є, є контакти. Але питання все ж в тому, які кроки Росія робить при виконанні міжнародного права, при дотриманні прав людини. Ось ті аспекти, зміни в яких ми повинні побачити , перш ніж відновлювати з Росією діалог на вищому рівні", - сказала дипломат.

Нагадаємо, канцлерка Німеччини Ангела Меркель закликала ЄС налагодити переговори на високому рівні з президентом РФ Владіміром Путіним, намагаючись підтримати франко-німецьку пропозицію щодо саміту з російським лідером

Франція та Німеччина у середу представили партнерам з ЄС пропозицію, що передбачає як схвалення ймовірності нових економічних санкцій проти Москви, так і сигнал про відкритість до саміту з Путіним.

Пропозиція негайно зустріла спротив деяких країн ЄС, особливо трьох країн Балтії та Польщі. Ініціативу обговорюватимуть у четвер на саміті ЄС. Разом з тим, старий партнер Москви Австрія з ентузіазмом сприйняла пропозицію Німеччини та Франції.

Канцлер Австрії Себастіан Курц підтримує німецько-французьку пропозицію про відновлення зустрічей на найвищому рівні між Євросоюзом та Росією. Про це Курц сказав, прибувши на саміт лідерів ЄС в Брюсселі у четвер, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Я дуже радий, що нарешті є рух у напрямку діалогу з Росією. Деякий час тому відбувся саміт Байдена з Путіним. Тоді я не тільки привітав цей саміт, але також вимагав, що повинна відбутися розмова між Євросоюзом та Росією. Ми ближчі до Росії, географічно ближчі, ніж США, ми не можемо обмежитися тим, щоб спостерігати, як Росія і США ведуть діалог", - вважає канцлер Австрії.

За його словами, багато тем, такі як Україна та інші, стосуються Євросоюзу більше, ніж США.

Курц також сказав, що окремі лідери ЄС, такі як Ангела Меркель та Еммануель Макрон, регулярно мають прямі контакти з Путіним, у цьому зв’язку він вважає можливим прямий діалог всього ЄС із російським президентом.

"Ми, Австрія, вимагали, аби такий контакт був. Канцлерка Німеччини зробила це також, і деякі теж. Я радий, що зараз у цьому напрямку відбувається рух… На наш погляд, ми потребуємо, поруч з реакцією на порушення міжнародного права, поруч з реакцією на порушення прав людини, діалогу. Коли врешті до цього дійде, це буде добре", - додав глава австрійського уряду.


Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...