"Президент Словенії Борут заявив, що не підтримує ідеї повноправного членства України і Туреччини в ЄС. Що це означає?" - політолог

"Президент Словенії Борут Пахор в своєму виступі на одній з панелей 14 Стратегічного форуму на озері Блед заявив, що не підтримує ідеї повноправного членства України і Туреччини в ЄС, але виступає за надання цим країнам особливого статусу", - пише у своєму блозі Віталій Портников, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"У цій заяві, яка може здатися всього лише особистою думкою керівника однієї з невеликих країн Європейського Союзу, важливою є тенденція. Важливим є саме прагнення заперечувати можливість вступу України до Європейського Союзу, на відміну від сусідніх зі Словенією країн Західних Балкан.

Небезпечна і спроба пов'язати членство України і Туреччини. Як відомо, переговори про вступ до ЄС Туреччини тривають десятиліттями і стикаються з цілою низкою непереборних перешкод. Це і стан демократії і прав людини в країні, і фактична окупація турецькими військами півночі Кіпру. Але ніяких аналогічних проблем з Україною не існує. Проте існує бажання зобразити нашу країну «хворою людиною Європи», яка не може приєднатися до європейської сім'ї. Ну хіба що якийсь там особливий статус коли-небудь отримати.

Ці слова президента Словенії означають, що інтеграція країн Західних Балкан у ЄС триває. Рано чи пізно доведеться перейти і до українського питання. І ті, хто не дуже хоче бачити Україну в ЄС, вже готуються. Завчасно. Як і повинно бути у великій політиці. Готуються ще й для того, щоб зберегти хороші відносини з Москвою - як відомо, Словенія є однією з країн, яка зацікавлена перш за все в економічних контактах з Росією.

Українцям важливо розуміти, що ніхто не візьме нас в ЄС просто так, що до захисту свого права на вступ до об'єднання потрібно готуватися, його важливо захищати.

До речі, голова зовнішньополітичного відомства Туреччини Мевлют Чавушоглу, який був одним з учасників форуму на Бледі, не погодився із заявою Борута Пахора і зазначив, що Туреччина заслуговує на членство в ЄС. Адміністрація президента Словенії була змушена реагувати на жорстку критику з боку турецького міністра. З української сторони реакції на заяву Борута Пахора не надходило".

Джерело: Еспресо.ТV

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...