Прямо в лапи ФСБ: Через правову казуїстику Нідерланди депортують двох російських свідків у справі MH17, - ЗМІ

Міграційна служба Нідерландів відмовила в статусі біженців двом росіянам, які є свідками у справі про збитий бойовиками РФ над Донбасом літак рейсу MH17 Малазійських авіаліній. Нещасних мають депортувати назад до Росі, повідомляють Патріоти України з посиланням на місцеву газету De Volkskrant.

Як встановили журналісти видання, подружжя втекло до Нідерландів і лише через два роки після прибуття в країну надало конфіденційну інформацію про катастрофу літака.

Міграційна служба країни (IND) вважає, що росіяни повинні були розповісти про катастрофу MH17 відразу після прибуття в Нідерланди. На цій підставі їм відмовили в наданні притулку. Це рішення підтвердив суд, пише газета. Наразі пара чекає депортації в Росію.

За даними видання, в день катастрофи літака 17 липня 2014 росіянка Олена приїхала в офіс до свого партнера Ігоря (імена вигадані). Там вона випадково почула телефонну розмову її хлопця і начальника одного із причетних до катастрофи MH17.

«З контексту розмови можна зробити висновок, що начальник спілкується з членом сім'ї, який перебуває в Україні й займає керівну посаду в штабі „ЛДНР“. Вони радіють, що їм вдалося збити великий літак», — пише De Volkskrant.

Пізніше жінка дізналася, що фірма Ігоря працює як прикриття для російських солдатів на території України. Начальник зберігав фальшиві українські паспорти, які найманці використовували для перетину кордону. Олена тимчасово влаштувалася в адміністрацію фірми та зробила копії кількох документів.

Приблизно тоді ж в Ігоря виникли проблеми з фірмою, яка не платила йому гроші. Потім його звинуватили у виведенні грошей фірми на свій особистий рахунок, а чоловік, своєю чергою, заявив, що Олені відомо про українські паспорти. Після цього парі почали погрожувати представники ФСБ. Ігоря кілька разів били та погрожували вбивством, а Олену спецслужби намагалися завербувати. Врешті-решт росіяни вирішили поїхати до Нідерландів та попросили притулку.

У Нідерландах росіянка пояснила, що не розповіла про катастрофу MH17 відразу, оскільки боялася за родичів в Росії. Але міграційна служба не повірила і не вважає, що для них існує загроза переслідування в Росії.

"Оточення Путіна має розуміти, що його фізичне усунення - єдиний шанс на порятунок для них. Інакше він розпочне війну із Заходом", - Ейдман

вівторок, 19 березень 2024, 6:15

"Програма нового строку Путіна - глобальна катастрофа", - пише у своєму блозі Ігор. "Із новин: "Згідно з аналізом спецслужб Німеччини, Росія готується до масштабного конфлікту із Заходом, на що вказує реорганізація російської армії, пересування військ ...

"Для російської пропаганди зʼявиться чудовий козир": Експерт пояснив, як Росія бачить майбутню війну з Альянсом

вівторок, 19 березень 2024, 0:30

Експерт з міжнародної безпеки Фонду "Демократичні ініціативи" Тарас Жовтенко вважає, що Росія може готуватись до обмеженої гібридної операції на території однієї з країн НАТО. Таку думку він висловив у етері "Еспресо", передають Патріоти України. "Ще о...