Пригоди вбивць Х*йла в Центральній Африці: Журналісти повідомили подробиці розправи російських найманців над беззбройними людьми у мечеті

Як вже повідомляли Патріоти України, російські найманці вбили до 20 мирних жителів Центральноафриканської Республіки (ЦАР), які ховалися в мечеті у місті Бамбарі в лютому 2021 року. Подробиці та свідчення очевидців наводить американська CNN.

Російських "інструкторів" запідозрили у масовому вбивстві цивільних у ЦАР, які переховувалися у мечеті

Деталі

Масове вбивство сталося, коли армія ЦАР і російські найманці відбили місто у повстанців. Місцеві жителі після початку атаки сховалися у мечеті, однак незабаром військові і найманці прийшли туди і, як розповіли CNN очевидці, відкрили неконтрольований вогонь по присутніх. За даними деяких джерел телеканалу, у мечеті могли перебувати два члена повстанського угрупування “Селека”, однак вони не були озброєні.

Свідчення очевидців

Один з чоловіків, який знаходився у мечеті, розповів, що вийшов з неї разом з кількома іншими людьми, коли їм дозволили її покинути. Їх обшукали, але потім військові несподівано почали стріляти. На очах у чоловіка вбили чотирьох осіб, сам він зумів втекти. При цьому йому в ногу потрапила куля. Доступ до місцевої лікарні був перекритий військовими, і він не зміг відразу отримати медичну допомогу. Пізніше йому довелося ампутувати ногу нижче коліна.

Декілька інших очевидців розповіли CNN, що в той же день жителів Бамбарі обстріляли з російських вертольотів. Одна з мешканок міста повідомила, що в результаті атаки було вбито її 15-річного сина, а її чоловік, який відправився на його пошуки, отримав поранення. Через чотири дні він помер у лікарні.

Жертви

За інформацією CNN, всього в мечеті і поряд з нею могли бути вбиті від 12 до 20 осіб.

Телеканал розповів і про інші злочини, до яких могли бути причетні російські найманці. Це вбивство трьох мирних жителів на одному з блокпостів, спалення кількох будинків в селі поруч з містом Босангоа, а також вбивство старійшини одного з сіл, якого запідозрили в симпатіях до повстанців. CNN також пише, що у росіян є база неподалік від Бамбарі, де тортури є “звичайним явищем”.

Раніше

Про вбивство мирних жителів в мечеті в Бамбарі раніше повідомляло Міжнародне французьке радіо (RFI) з посиланням на документи робочої групи ООН з питання використання найманців. Тоді йшлося тільки про трьох місцевих жителів, які були страчені без суду. Їх убили незважаючи на те, що вони не були озброєні.

У внутрішніх звітах представників ООН, про які повідомляло RFI, в цілому згадувалися близько сотні порушень прав людини і міжнародного гуманітарного права з боку армії ЦАР і російських найманців — позасудових страт, зґвалтувань і довільних арештів. CNN зазначає, що кількість повідомлень про незаконні дії значно збільшилася з кінця грудня, коли російські найманці приєдналися до великого наступу урядової армії.

Довідка: офіційно російське МЗС заявляє, що у ЦАР знаходяться декілька сотень російських “інструкторів”, які не беруть участі в бойових діях. Ці люди, підкреслюють в МЗС, прибули в ЦАР за погодженням з місцевою владою і з відповідним сповіщенням Ради безпеки ООН.


Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...