Примара "Закарпатської народної республіки": Фігурант "Миротворця", голова МЗС Угорщини забажав, щоб мадярська мова стала в Україні ще однією державною

Показово, що нові провокаційні заяви від керівника зовнішньополітичного відомства режиму Орбана, котрий є найближчим союзником Росії в ЄС та НАТО, пішли після побачення Байдена та Путіна в Женеві і заяв про порозуміння Києва та Будапешта по мовному питан

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, котрий поскаржився в ОБСЄ на "фашистів" з "Миротворця", заявив про необхідним надати представникам угорської меншини право використовувати свою мову у всіх сферах, включаючи державне управління, зазначають Патріоти України.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди" зі Страсбурга, на цьому він двічі наголосив під час дебатів у ПАРЄ.

Угорський міністр, який у найближчі пів року виконуватиме функцію очільника Ради Європи, у вступному слові підкреслив, що для Угорщини питання прав меншин лишається ключовим, і наголосив, що в державах-членах РЄ "мають бути надані гарантії для використання мови меншин в освіті, культурі та державному управлінні".

У цій частині виступу він не став згадувати жодну державу.

Однак згодом, відповідаючи на запитання з залу від свого однопартійця, угорського депутата Барни Зігмонда, Сійярто уточнив, що його претензії стосуються саме становища угорців в Україні, та висловив переконання, що йдеться про відновлення такого права для угорців.

"Звичайно, ми були розчаровані, коли побачили, що після підтримки нами європейських прагнень України парламент ухвалив рішення проти прав меншин у сферах освіти, медіа та державного управління... Зараз ми просимо Україну повернутися до ситуації, яка була. Ми не просимо про додаткові права, ми просимо повернути те, що вже мало місце, повернути те, що угорська меншина вже мала", - заявив угорський міністр.

Він не став уточнювати, що має на увазі під питанням "державного управління мовами меншин"; очевидно, йдеться про так званий "закон Ківалова-Колесниченка".

Петер Сійярто наголосив, що Україна може відновити дію законодавства різними шляхами. "Не наше питання говорити, що конкретно має бути зроблене, але ми просимо проконсультуватися з представниками меншин і діяти так, як вони просять. Меншини мають підтвердити, що отримали назад те, що колись мали", - пояснив свою позицію угорський міністр.

Як повідомляла "Європейська правда", у понеділок очільник МЗС Угорщини також поскаржився у ПАРЄ на український "Миротворець".

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...

Третя штурмова бригада ЗСУ заявила про прорив обороги противника під Авдіївкою не зважаючи на шалений опір окупантів

четвер, 28 березень 2024, 23:15

Третя окрема штурмова бригада зявила про прорив в Орлівку й інтенсивний бій у залишках селища. "Штурмова група прорвалася на вулиці селища та розпочала інтенсивний бій впритул до будинку, у якому засів противник. Ворог відстрілювався гранатами, випуска...