Путін скористався проблемами Лукашенка: "Тиха окупація" Білорусі почалася, - експерт зі США

Кремль зараз чинить тиск на Олександра Лукашенка, вимагаючи переписати Конституцію Білорусі.

Білорусь в серйозній небезпеці. Москва розпочала операцію "прихованої окупації" сусідньої країни. Про це йдеться в статті експерта Atlantic Council, американського професора Брайана Уітмора, передають Патріоти України.

Він звернув увагу на посилення військової співпраці Росії і Білорусі. Так, днями стартували їх спільні навчання, анонсовано також створення постійних центрів військової підготовки. "Москва давно прагнула перетворити Білорусь на фактичне продовження свого власного Західного військового округу, встановивши ефективне панування над збройними силами свого сусіда і отримавши права базування на своїй території. І за останні місяці Москва зробила гігантський ривок до цих цілей", - йдеться в статті.

Паралельно Москва почала політичний "наступ". 6 березня в Мінську пройшов перший з'їзд прокремлівської політичної партії "Союз". Серед гостей були присутні російські диверсанти, які допомагали Москві в окупації українських Криму і Донбасу. "У міру того, як білоруська криза триває восьмий місяць, стратегія президента Росії Володимира Путіна стає все більш чіткою. Це використання заворушень, політичної невизначеності і уразливості білоруського диктатора Олександра Лукашенка для забезпечення довгострокового панування Москви", - висловив думку професор Уітмор.

Він зазначив, що Кремль зараз чинить тиск на Лукашенка, вимагаючи переписати Конституцію Білорусі. Одним з ключових пунктів є посилення влади парламенту, що вкрай вигідно Москві. Це дозволить їй впливати на політику Білорусі через своїх політиків, незважаючи на те, хто буде знаходитися на посту президента. "Москва будує архітектуру, яка перетворить Білорусь на продовження Росії у військовій сфері. Це кардинально змінить баланс сил на східному фланзі НАТО. Загроза, яку Сполучені Штати і їх союзники не можуть дозволити собі ігнорувати", - попередив експерт Atlantic Council.

Болгарія викликала посла Хорватії через слова президента Мілановича, який назвав її "дном"

четвер, 2 травень 2024, 21:51

Проросійський президент Хорватії Зоран Міланович спровокував дипломатичний скандал своїми словами про те, що Болгарія – найбільш неуспішна країна ЄС у користуванні європейськими коштами і "рятує" від такого звання Хорватію. Про це повідомляє Vecernji L...

"Терор серед білого дня": Окупанти вдарили по Дергачах під Харковом, постраждало багато дітей

четвер, 2 травень 2024, 20:04

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов розповів про наслідки російського удару по Дергачах, унаслідок якого постраждало вісім дітей, передають Патріоти України. «Два влучання, одне з них — біля спортивного клубу, інше — в землю. Загалом унаслідок російс...