Режим Путіна будує "залізну завісу" від космосу: У Кремлі заборонили підключати Росію до супутникового інтернету

Пропуск трафіку через наземні станції сполучення не влаштовує силовиків, так як архітектура системи не дає достатнього контролю.

Російська влада вирішила заблокувати розгортання над територією країни американського проекту супутникового зв'язку OneWeb, який повинен покрити всю планету високошвидкісним інтернетом, передають Патріоти України.

Проект вартістю 1,7 млрд доларів, який ще рік тому називався Мінкомзв'язку стратегічним і який, за задумом авторів, повинен до 2027 року забезпечити всіх жителів планети доступом в інтернет, знову отримав відмову від Державної комісії з радіочастот (ДКРЧ).
OneWeb планує створити мережу з 900 низькоорбітальних супутників, а в 2015 році уклала контракт зі структурами «Роскосмосу» на запуск за допомогою ракет-носіїв «Союз» на суму понад 1 млрд доларів. Отримати частоти в Росії компанія намагається з 2017 року. У квітні минулого року проти виступив Роскомнадзор, який заявив, що супутниковий інтернет може призвести до несправності інших космічних систем. Восени претензії виникли у Федеральної служби безпеки, яка визнала, що проект може використовуватися в шпигунських і розвідувальних цілях.
«Гарантії, що система супутникового зв'язку не носить розвідувального характеру і не зможе завдати шкоди інтересам особи і суспільства Російської Федерації, мають переважно декларативний характер і не можуть бути достовірно перевірені російською стороною», - пояснював Reuters представник ФСБ Володимир Садовніков.
За його словами, служба також побоюється, що OneWeb стане монополістом у наданні доступу в інтернет у віддалених регіонах Росії. Чергове засідання ДКРЧ відбулося 25 липня і знову завершилося відмовою для компанії, розповів «Коммерсанту» заступник міністра зв'язку Олег Іванов. За його словами, проти виступили всі члени комісії. Рішення ДКРЧ було очікуваним, силові відомства не хочуть появи інтернет-провайдера, якого буде складно контролювати, вважає глава Momentus Михайло Кокоріч.
Пропуск трафіку через наземні станції сполучення не влаштовує силовиків, так як архітектура системи не дає достатнього контролю, впевнений він. Також, додає експерт, ФСБ може побоюватися поширення абонентських станцій, що в свою чергу дає, з точки зору влади, можливість використання системи для іноземної розвідки.

"Зуміли знайти слабкі місця": У ЗСУ підтвердили просування росіян на Авдіївському напрямку

неділя, 28 квітень 2024, 18:05

У ЗСУ підтвердили, що російська війська при хронічній нестачі боєприпасів у Силах оборони просунутися на кілька кілометрів на Авдіївському напрямку. Де саме - не повідомили. Про це розповів голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко в ...

Чому Путін намагається захопити невелике місто: У NYT розповіли, яке значення має Часів Яр

неділя, 28 квітень 2024, 17:56

Окупанти практично кинули всі свої сили на захоплення міста, що знаходиться на вершині пагорба, - Часового Яру. У Кремлі не зважають на кількість ліквідованих солдатів і знищену військову техніку. Путін планує захопити місто до того, як на фронт прибуд...