РФ готова вийти із ЗАЕС в обмін на гарантії транзиту нафти та газу від України, - ЗМІ

Кремлівський режим розглядає варіант виведення російських військ із захопленої Запорізької АЕС в обмін на гарантії безперебійного транзиту нафти та газу територією України. Про це у п'ятницю, 2 грудня, заявило видання Meduza з посиланням на наближені до Кремля джерела.

"Готовність до угоди (щодо поверненням під контроль об'єкта Україні чи МАГАТЕ - ред.) є. Качати та продавати (нафту та газ - ред.) дуже важливо для російського бюджету", - стверджує співрозмовник ЗМІ.

Росія хоче гарантій безперебійного транзиту нафти південною гілкою трубопроводу Дружба, якою російська нафта постачається до Угорщини, Словаччини, Чехії та Польщі, що становить третину всіх поставок до Європи.

Джерела зазначають, що після 5 грудня, коли почне діяти ембарго на імпорт російської нафти морем, Дружба стане головним способом транспортування російської нафти до Європи.
Українську ділянку Дружби контролює компанія Укртранснафта, яка має технічну можливість зупинити транзит.
Наразі постачання трубопроводом ідуть з перебоями через ракетні удари росіян по українській інфраструктурі.
Росія продовжує використовувати українську газотранспортну систему, хоч і скоротила постачання на третину.
Наразі між українським Нафтогазом та російським Газпромом тривають судові розгляди щодо термінів та обсягів оплати за транзит. Російський монополіст відмовляється платити вчасно та в повному обсязі.
Видання звернулося за коментарем до прес-секретаря президента Росії Дмитра Пєскова. Він у своєму коментарі ЗМІ заперечує можливість угоди.
Нагадаємо, гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі заявив, що рішення щодо безпеки Запорізької АЕС може бути досягнуто вже до кінця цього року

Заява спікера парламенту Вірменії щодо України викликала істерику в Москві

четвер, 25 квітень 2024, 5:58

Спікер парламенту Вірменії Ален Симонян заявив про "рішучу підтримку Єреваном територіальної цілісності України, Молдови, Грузії, Кіпру та всіх країн". У Росії стверджують, що він "перейшов усі червоні лінії", повідомляють Verelq та APA. . Виступаючи ...

Втричі більше ніж зазвичай: США оголосили великий пакет військової допомоги Україні

четвер, 25 квітень 2024, 5:25

Міністерство оборони США 24 квітня оголосило про виділення пакета військової допомоги Україні загальною вартістю 1 мільярд доларів – першого відтоді, як Конгрес ухвалив додаткове фінансування для допомоги іноземним союзникам. "Це оголошення є 56 транше...