Робочий варіант: ВМС України визначились з оснащенням та основним озброєнням отриманих від США "Айлендів"

Формат, котрий наразі розроблений, поширюватиметься і на "Айленди", котрі Україна отримає наступного року, якщо США не запропонують більш сучасне озброєння з арсеналів Пентагону, що можливо ,враховуючи зміни у Білому домі

Катери «Старобільськ» (Р191) та Слов’янськ (P191) типу Island. Листопада, 2020. Фото: Думская

ВМС України напрацювали варіантів модернізації катерів типу «Айленд», котрі передані Україні, згідно умов договору, без штатних озброєнь. Наразі є намір поставити українську бойову інформаційну систему і радянські торпеди. Про це повідомляє видання «Думская» з посиланням на власні джерела, зазначають Патріоти України.

Борти «Старобільськ» (Р191) та Слов’янськ (P191) були доставлені до України у жовтні 2019 року, через кілька місяців, у січні 2020 року, їх оснастили 25-мм корабельними артилерійськими установками.

Один з проєктів модернізації в Україні передбачає установку на катери бойової інформаційної системи управління зброєю «Контур» виробництва української компанії.

Крім того, за інформацією видання, на «Слов’янськ» і «Старобільськ» збираються встановити 400-мм торпедні апарати з торпедами СЕТ-72 радянського виробництва.

25-мм корабельна артилерійська установка на «Айленді». Фото: Думская

«Що стосується БІКС (бойова інформаційно-керуюча система – ред.) «Контур», то вона вже давно застаріла, – говорить один зі співрозмовників видання «Думская». – Воно розробляється і тестується вже протягом двадцяти років, а протоколи обміну інформацією базуються ще на старих радянських стандартах».

За словами фахівця, відразу після установки «Контура» буде потрібна нова модернізація цієї системи для сумісності з протоколами НАТО і з іншими катерами ВМС України, які будуть надходити з США та інших країн з оригінальним обладнанням. Це потребує додаткового часу та ресурсів, в тому числі фінансових.

«Виникає питання, навіщо? – каже експерт виданню. – Сьогодні набагато кращу систему можна отримати від НАТО в порядку військової допомоги. Але ця пропозиція просто відхиляється. Хто від цього виграє? Точно не українські військові моряки і їх колеги з НАТО, які разом діють на морських просторах».

Для довідки: Корабельна автоматизована система бойового управління (АСБУ) формує дані цілевказівки та проводить їх введення до зброї, керує сенсорами і зброєю, здійснює оцінку результатів застосування зброї.

Автоматизована система бойового управління (АСБУ)

В Україні розробкою АСБУ займається Державне підприємство «Науково-дослідний інститут «Квант».

Технічні характеристики української АСБУ:

  • Кількість одночасно оброблюваних цілей (позначок), шт до 600;
  • Кількість платформ, шт до 10;
  • Бойове інформаційне поле, км 1000;
  • Бойове інформаційне поле по висоті, км до 30;
  • Максимальна тривалість рішення задачі цілерозподілення, c 0,8;
  • Типи цілей: повітряні, надводні та підводні;
  • Кількість цілей, що одночасно супроводжуються більше 100;
  • Діапазон швидкостей повітряних цілей, м/с до 1000;
  • Кількість пультів оператора, шт до 30;
  • Кількість серверів, шт до 8;
  • Обмін інформацією по мережі Ethernet 1000Base-SX;
  • Технологія обміну Data Distribution Service.

Торпеди для «Айленд»

«Ще більше претензій до ідеї оснастити «Айленди» торпедами СЕТ-72. Ця зброя радянського виробництва (1972 роки) призначається для боротьби з надводними кораблями та підводними човнами супротивника. Свого часу їх випробування закінчилися вкрай невдало – на навчаннях було випущено близько двадцяти торпед, і жодна з них не показала проєктних параметрів (дальність вісім кілометрів, швидкість сорок вузлів, глибина ходу – до 450 метрів)», – розповідає експерт виданню.

Саме тому з 1992 року ці торпеди жодного разу не застосовувалися навіть під час навчань. Майже тридцять років вони лежали на складі та чекали утилізації.

«Також треба зазначити, що ведення протичовнової боротьби не є пріоритетним завданням для надводних сил ВМС України в північній частині Чорного моря, це завдання зараз виконує українська морська авіація. До того ж на катерах типу «Айленд» немає гідроакустичної станції для виявлення підводних цілей. Так навіщо проводити таку сумнівну модернізацію?» – обурюється фахівець.

Торпеда СЕТ-72. Фото з відкритих джерел

Для довідки: СЕТ-72 (СЭТ-72 – рос.) – Універсальна самонавідна електрична торпеда. Торпеда прийнята на озброєння в 1972 році та призначалася для заміни торпед МГТ-1 і СЕТ-40.

Фактично експлуатація торпеди в ВМФ СРСР розпочато в 1975 році. За час експлуатації в складі ВМФ СРСР зроблено близько 20 пострілів торпедами в бойовій комплектації – ні в одному з пострілів швидкість 40 вуз не було досягнуто.

Характеристики СЕТ-72:

  • Калібр – 400 мм
  • Довжина – 4500 мм
  • Маса – 735 кг
  • Маса ВВ – 80 кг
  • Дальність ходу (при швидкості) – 8 км (40 вуз)
  • Швидкість ходу – 40-41 вуз (дана швидкість при експлуатації не досягнута)
  • Глибина ходу – до 450 м
Торпедний апарат ТР-244 калібру 400 мм в основному використовувався для застосування торпед СЕТ-72. Фото з відкритих джерел

Система управління і наведення – активно-пасивна акустична система самонаведення, що працює у двох площинах.

Підривник неконтактний оптичний 5-канальний кругової дії. Підривник включає в себе імпульсну лампу світло якої випромінюється через світло випромінювачі. У режимі стрільби по надводних кораблях задіяні 2 верхні канали, при стрільбі по підводному човні задіяні всі 5 каналів.

Якщо параметри сигналу відповідають певним умовам, напруга подається на контактний детонатор, який одночасно є виконавчою частиною неконтактного детонатора.

Двигун – біротативний електродвигун ДП-30 з водно-хімічним джерелом струму.

За два кроки до... Росія, Китай, Іран та їх сателіти пов'язані не ідеологією, а відчаєм, - WP

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:00

Іран, Росія, Китай та КНДР очолюють блок диктаторських режимів, до якого входять і терористичні угрупування - їх пов'язує не ідеологія, а відчай. Про це йдеться в аналітичній статті на сайті The Washington Post, передають Патріоти України. Всі ці країн...

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...