Росія будує п’ять атомних субмарин під 40 "Калібрів": ЗМІ розкрили важливий нюанс

Російське кораблебудівне підприємство "Севмаш" в другій половині листопада начебто планує провести спуск на воду атомної субмарини К-564 "Архангельск" проекту 885М "Ясень-М", передають Патріоти України.

Як повідомляє військовий портал Defense Express, про це активно пишуть пропагандистські ЗМІ, але офіційного підтвердження цієї інформації немає. При цьому зазначається, що на даний момент російський ВПК загалом будує п’ять субмарин проекту 885М "Ясень-М".

"На перший погляд, прямого стосунку до війни РФ проти України ця новина не має. Але вона опосередковано пояснює дещо про структуру "оборонних" затрат Росії, що в 2023 році могла перевищити 5,6 трильйона рублів, або ж орієнтовно 62 мільярди доларів за поточним курсом", - зазначає видання.

За заявленими характеристиками атомні субмарини проекту 885М "Ясень-М" є достатньо потужними підводними кораблями:

  • водозаміщення – до 8600 тон надводне, до 13 тисяч тонн підводне;
  • довжина та ширина корпусу – 130 та 13 метрів відповідно;
  • швидкість ходу та автономість – до 16 вузлів надводна та до 31 вузлів підводна, до 100 діб;
  • екіпаж – 64 особи;
  • набір озброєння – 10 торпедних апаратів із боєзапасом 30 торпед, 8 пускових комірок, кожна з яких може вміщати по 4 ракети "Оникс" або по 5 ракет "Калибр", загалом – до 32 ракет "Оникс" чи до 40 ракет "Калибр".

У відкритих джерелах є інформація, що одна така субмарина коштує від 41 мільярда рублів. Але зважаючи на те, як Міноборони РФ верстає кошторис, за яким знищений в Керчі корвет "Аскольд" коштує в 10 раз дешевше, ніж новий Ту-160М, то цей "цінник" субмарини навряд чи можна сміливо вважати дійсним.

Показово, що Росія продовжує витрачати шалені гроші на флот, хоча війна відбувається на суходолі. А це в свою чергу є одним із "пазлів", який пояснює, як у росіян відбувається збільшення їх затрат у військовому секторі.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...