Росія готує новий великий наступ в Україні навесні 2024 року? Чи реальна загроза і як можуть розвиватись події

Американське видання Newsweek, посилаючись на свої джерела у владних колах України, заявило, що навесні 2024 року очікується великий наступ армії Російської Федерації на нашу країну. Активна фаза підготовки розпочнеться нібито вже у жовтні цього року, передають Патріоти України.

Інформація про те, що Росія активно набирає новобранців для відправлення на фронт, проводячи приховану мобілізацію, а також розконсервовує багатотисячні запаси старої радянської техніки, надходить постійно.

За останній час Кремль ухвалив низку законів, спрямованих на збільшення кількості потенційних новобранців. За словами голови комітету з оборони російської Держдуми Андрія Картаполова, "ці закони були написані для великої війни, для загальної мобілізації. І в повітрі вже відчувається запах цієї великої війни". OBOZREVATEL розбирався в тому, чи справді Росія готується до нового повномасштабного вторгнення в Україну

Все робиться потай

За даними головного управління розвідки Міноборони України, керівництво держави-агресора декларує намір відновити боєздатність та наступальний потенціал своєї армії, створивши цілу низку нових військових формувань: десантних полків, дивізій, механізованих бригад.

"За нашими оцінками, у Кремлі планують мобілізувати на війну в Україні кілька сотень тисяч людей. На сьогодні масова мобілізація – непопулярне рішення, але путінський режим не має іншого виходу. Вони вже давно до цього готуються", – заявив у нещодавньому інтерв'ю OBOZREVATEL представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький.

За його словами, це робиться для того, щоб утримати те, що Росія окупувала, а також продовжувати військовий тиск на нашу державу. Для цього ворогові потрібна не тільки мобілізація, а й час на підготовку солдатів та їх оснащення.

Про те, що РФ активно набирає солдатів на фронт в ефірі загальнонаціонального телемарафону, заявила і заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"Вони зараз не проводять публічну мобілізацію, тому що в них уже зріють невдоволення матерів і дружин через те, що їхні чоловіки, діти чомусь мають гинути в Україні незрозуміло за що. Але вони постійно набирають людей і ведуть приховану мобілізацію. Тому ми не повинні розслаблятися. "Так, російські солдати втрачають мотивацію, тому що дедалі більше не розуміють, що вони роблять на території України, але їх багато, а тому вони мають перевагу в кількості людей", – наголосила Маляр.

Примусово-добровільно

Незабаром на російському телебаченні вийде нове щоденне шоу. Головні герої – дружини та матері призовників та учасників війни в Україні, які розповідатимуть про "подвиги" своїх чоловіків та сльозливі історії "героїчних" смертей. У такий спосіб пропаганда РФ планує показати: воювати, вбивати, грабувати і руйнувати чужу країну – "священний" і "почесний обов'язок" будь-якого росіянина, а хто захоче зістрибнути з цієї "великої" доріжки – боягуз і зрадник матерів, дружин, "дідів" і, звісно, Росії. До речі, подібне зомбування не випадкове – на сьогодні не спостерігається великого потоку охочих стати в стрій для відправлення в Україну.

Так, наприклад, під час агітації контрактної служби на одному з підприємств у Тольятті рекрутери пригрозили робітникам, що якщо план щодо набору чоловіків на війну в Україну не буде виконано, то розпочнеться друга хвиля мобілізації.

"Поставлено план — 2000 осіб. Ми набрали трохи більше 250, це 10-15%. Якщо протягом місяця-двох ми становище не вирівняємо, буде друга хвиля. Вже ніхто нікого не питатиме", — сказав один із агітаторів на відео, яке було опубліковано у мережі.

Через недобір добровольців у Підмосков'ї в районних адміністраціях почали проводити наради щодо мобілізації. На них керівникам підприємств пояснюють, як саме треба вмовляти людей активніше йти до армії. При цьому саме слово "мобілізація" фігурує у цих питаннях скоріше формально. Керівники підприємств мають за підсумками нарад зробити так, щоб їхні підопічні після агітації записувалися до армії добровільно.

На випадок, якщо нову велику орду із сотень тисяч таких добровольців так і не вдасться зібрати – ухвалено низку законів і нормативних актів, які посилюють покарання за неявку у військкомат і ухилення від мобілізації та збільшений призовний вік.

Техніка стара, але її багато

Командування збройних сил РФ активно спустошує запаси баз зберігання військової техніки часів СРСР, воскрешаючи для війни тисячі одиниць танків, артилерійських установок та багато іншого озброєння.

Останній яскравий приклад того, що в Росії ведеться активна робота з упорядкування старої радянської техніки, – значне зменшення запасів на найбільшій базі, законсервованої 50-60 років минулого століття, "Вагжаново" в Бурятії.

Зі свіжих супутникових знімків Google Earth, які оприлюднили ЗМІ, випливає, що за п'ять місяців до вторгнення, у вересні 2021 року, просто неба там знаходилося близько 3840 одиниць бронетехніки. Через 8 місяців війни, у листопаді 2022 року, на базі залишилося близько 2600 бронемашин, а до травня 2023-го – близько 2270. Таким чином, за цей час з бази було вивезено 1570, або 40,8%, одиниць бронетехніки, яку потім відправляли на підприємства для відновлення боєздатності.

Наступального потенціалу в армії РФ немає

"Зараз з боку РФ йде активне вкидання різної інформації про можливий наступ. Що вони підуть і на Миколаїв, і на Одесу, – каже військово-політичний експерт групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко. – Однак треба відзначити той факт, що російські збройні сили зазнали дуже великих втрат, особливо професійних військових, і з другої половини 2022 року втратили наступальний потенціал операцій широкого фронту. Тобто вже влітку минулого року російська армія настільки була виснажена, що не здатна була наступати широким фронтом, а лише вузькими напрямками та локаціями. Таким місцем був Бахмут. Маленьке містечко – основне досягнення РОВ з другої половини 2022 року і те, вельми спірне, яке російські окупанти щодня втрачають під тиском Сил оборони України".

Росія готує новий великий наступ в Україні навесні 2024 року? Чи реальна загроза і як можуть розвиватись події

При цьому, маючи начебто чисельну перевагу в особовому складі, техніці та можливостях завдавання ракетних ударів, Росія не змогла втримати захоплені території. Тобто після втрати наступального потенціалу постало питання лише про оборонні можливості. Зараз це питання дуже актуальне для росіян у Запорізькій області. Там вони побудували серйозні лінії оборони, а також мають чисельну перевагу над СОУ втричі і навіть більше разів, але змушені розпаковувати стратегічні резерви, втрачаючи позиції в обороні.

"На сьогодні РФ відправляє в Україну для поповнення втрат практично все, що знімає з консервації та відновлює, – продовжує Олександр Коваленко. – На місяць РОВ втрачають зараз у середньому 600 одиниць ствольної артилерії, а розконсервувати ВПК РФ здатний від 200 до 300. За такий же період РФ може відправити в зону бойових дій від 100 до 150 танків різних модифікацій, переважно Т-62 та Т-54 /55. Нині російський ВПК працює не на забезпечення нових підрозділів, а на гарячкову компенсацію втрат.

Однак навіть цього повноцінно не вистачає для того, щоб компенсувати те, що вони втрачають. Так, з кінця червня по Лимано-Куп'янській лінії російське командування вирішило зіграти в імітацію наступу. Дві групи військ чисельністю 100 тисяч тупцюють на місці, не здобувши вагомих результатів. Боєздатність усієї цієї маси йде в мінус. Тобто на півдні 150 тисяч людей не можуть утримати оборону, на сході 100 тисяч не можуть наступати на трьох вузьких напрямках.

За словами Олександра Коваленка, наступальний потенціал – це не просто люди, це ще й їхня підготовка, а також техніка. А Росія не має можливості формувати нові підрозділи, армії, ударні групи, які б відповідали наступальному функціоналу. Наприклад, вони зберуть 500 тисяч людей. Це 625 батальйонно-тактичних груп. А щоб ці БТГр успішно наступали, вони повинні бути укомплектовані 6875 танками, 20625 ББМ, 7500 одиницями ствольної артилерії та РСЗВ аналогічно і т.д. Все це до весни агресор не зможе забезпечити.

"Зрештою, дивитися на всю цю ситуацію треба буде вже після того, як завершаться наші активні наступальні дії. Де будуть СОУ, яких втрат зазнають росіяни, чи проводитимуть вони не приховану, а часткову "мобілізацію 2.0." Подивимося, як це буде насправді, але одне можу сказати точно – як мінімум у жовтні РФ буде ще не до формування наступальних сил – вони все ще тільки захищатимуться", – підсумував Олександр Коваленко.

Джерело: Обозреватель

Зеленський разом з дружиною відвідав Охматдит. Медзаклад продовжує рятувати дітей

субота, 27 липень 2024, 19:30

Президент Володимир Зеленський разом із першою леді Оленою Зеленською в День медичного працівника відвідали лікарню Охматдит у Києві, яка зазнала російської атаки 8 липня. Про це глава держави повідомив у Telegram в суботу, 27 липня, передають Патріоти...

Посол України розповіла, коли американські F-16 передаватимуть ЗСУ

субота, 27 липень 2024, 18:45

Українські військові мають можливість використовувати винищувачі F-16 на полі бою вже до кінця 2024 року. Про це повідомила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі телемарафону, передають Патріоти України. «2024 рік – це рік, в якому ця спроможніс...