Росія використовує Білорусь як базу: Прикордонники розповіли, скільки "вагнерівців" може прийняти Лукашенко

На території Білорусі можуть бути розміщені близько 8 тисяч найманців російської ПВК "Вагнер", підтвердили в Держприкордонслужбі України. При цьому зараз кількість військових із підрозділів регулярної армії РФ, що перебувають у РБ, – приблизно 2 тисячі осіб. Про це заявив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в коментарі "Укрінформу", передають Патріоти України.

"Зважаючи на підтримку, яку РФ надає Білорусі, кількість найманцівя яких захоче прийняти [Олександр] Лукашенко, може бути досить значною", – зазначив він.

Демченко підкреслив, що окупанти фактично використовують РБ як базу для підготовки своїх підрозділів, польотів військової авіації тощо. Ситуація в сусідній країні перебуває на нашому постійному контролі. Україна зміцнює оборонні лінії на півночі.

"Це питання, зокрема, розглядалося на Ставці верховного головнокомандувача", – нагадав представник ДПСУ. Зазначимо: відповідне засіданнявідбулося 30 червня.

Демченко вказав на дані з відкритих джерел, які свідчать, що нові польові табори в Білорусі розмістили на значній відстані від кордону з Україною. Незважаючи на це, перебування найманців ПВК "Вагнер" у РБ становитиме додаткову потенційну загрозу, передусім пов'язану з диверсійною роботою й організацією різноманітних провокацій.

Спікер Держприкордонслужби запевнив, що його відомство та інші компоненти Сил оборони "перебувають у постійній готовності", ситуація на кордоні повністю контрольована.

"На цей момент на території Білорусі наступальних угруповань Росії ми не спостерігаємо", – сказав він. Нагадаємо: моніторингова група "Беларускі Гаюн" вважає, що в Білорусі вже завершено будівництво нового польового табору під Осиповичами (Могильовська область).

Кадри із супутника показують, що на території розмістили приблизно 298 наметів М-30, у яких у середньому може розташовуватися по 30 осіб. У сумі це приблизно 8 940 військових, проте не варто забувати, що не всі намети є житловими – там також мають бути місця для господарських потреб: туалети, душові, їдальні та інше. Таким чином, автори проєкту вважають, що табір розбитий для ≈8 000 осіб.

Зеленський разом з дружиною відвідав Охматдит. Медзаклад продовжує рятувати дітей

субота, 27 липень 2024, 19:30

Президент Володимир Зеленський разом із першою леді Оленою Зеленською в День медичного працівника відвідали лікарню Охматдит у Києві, яка зазнала російської атаки 8 липня. Про це глава держави повідомив у Telegram в суботу, 27 липня, передають Патріоти...

Посол України розповіла, коли американські F-16 передаватимуть ЗСУ

субота, 27 липень 2024, 18:45

Українські військові мають можливість використовувати винищувачі F-16 на полі бою вже до кінця 2024 року. Про це повідомила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі телемарафону, передають Патріоти України. «2024 рік – це рік, в якому ця спроможніс...