Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру, - The Economist

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником.

Моя охорона виглядає знервовано. З кожним нашим кроком повітря насичується запахом бензину. За рогом — цех і гамір виробництва. Всередині техніки в лабораторних костюмах зайняті складанням сірих птахів під світлом верхніх ліхтарів. Молоді чоловіки у футболках діловито метушаться, перш ніж пакувати дрони в коробки для подальшої доставки. Пункт призначення деяких з цих БПЛА буде за 1000 км і більше — полювання на важливі цілі всередині Росії.

Відколи президент Володимир Зеленський віддав перевагу цій технології, Україна інвестувала сотні мільйонів доларів у безпілотники великого радіуса дії, здатні шукати та вражати віддалені цілі. Нині їх виробляє півдюжини фірм. Найкраща з нових моделей має запас ходу 3000 км і здатна досягти Сибіру. Народжена через необхідність — Захід неохоче надавав Україні зброю далекого радіусу дії — програма порушила значну частину нафтової та військової інфраструктури Росії. Але Білий дім не в захваті. Це штовхає українців припинити удари (по території росії.- ПУ). Занепокоєння Америки різного характеру: від зростання цін на нафту до перспективи неконтрольованої боротьби око за око, в якій Україна може в кінцевому підсумку програти.

Побоювання щодо останнього зросли наприкінці березня, коли Росія завдала шкоди енергетичній інфраструктурі України на мільйони доларів. Атаки виявили прогалини в протиповітряній обороні та вразливі місця для нової російської маловисотної крилатої ракети Х-69. 11 квітня такі ракети знищили Трипільську електростанцію за 40 км від Києва, хоча вона була в зоні дії столичних ЗРК «Патріот».

Поки що Україна ігнорує американські поради щодо скасування ударів. «Розслілувач», офіцер розвідки, відповідальний за частину програми, каже, що він не отримував вказівок щодо операцій дозволу. Так, минулого тижня відбувся перехід від націлювання на нафтову інфраструктуру, але, ймовірно, це тимчасово. «Наші цілі змінюються щодня. Ми тримаємо росіян напоготові».

Один виробник безпілотників великої дальності стверджує, що не всі американські представники згодні з такою політикою (адміністрації Байдена.- ПУ). Його контакти «підморгували», коли передавали попередження (Вашингтона.- ПУ). «Вони приватно кажуть нам продовжувати». Той самий виробник БПЛА спрогнозував розширення української програми дронів у найближчі місяці. «Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з європейською Росією».

Можна рятувати сотні, якщо не тисячі життів на місяць: Україна запустила в серійне виробництво робота Ratel Н для евакуації поранених з поля бою

субота, 27 липень 2024, 15:00

Робот Ratel Н розробки Brave1 може транспортувати одразу двох поранених, він уже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Патріоти України. "Ratel Н розро...

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...