Росія зібрала кораблі з трьох флотів і блокує Чорне море. Адмірал Воронченко і головред BlackSeaNews Клименко на картах пояснюють загрози вторгнення

Що відбувається навколо українських морських кордонів?

Офіційно російське Міноборони повідомляє, що в січні-лютому проводить окремі навчання в акваторіях Середземного, Північного й Охотського морів, у північно-східній частині Атлантичного океану та в Тихому океані. Загалом у них беруть участь понад 140 бойових кораблів і суден забезпечення, понад 60 літальних апаратів, 1 000 одиниць військової техніки та приблизно 10 тисяч військовослужбовців.

У Чорному морі під приводом цих навчаньУ документах йдеться, що це будуть ракетні стрільби.

Росія зібрала 12 великих десантних кораблів із трьох флотів: Чорноморського, Тихоокеанського та Північного. Ці кораблі здатні перевозити до двох бригад морської піхоти разом із технікою. Причому з півночі та Тихого океану прийшли шість кораблів — за словами Клименка, це безпрецедентно. Наприклад, у квітні 2021 року, коли вперше заговорили про загрозу для України з боку РФ, у Чорне море прийшли 4 кораблі — по два з Балтійського та Північного флотів.

До того ж Росія обмежила велику територію Чорного моря.

Що це означає? Вони готуються напасти чи залякують?

Воронченко та Клименко вважають, що мета Росії — тримати в напрузі Україну, країни ЄС і НАТО. Це ескалація, військово-політичний тиск і демонстрація сили.

Але обидва експерти не виключають можливості агресії, однак вважають її малоймовірною. Клименко каже, що рівень ризиків зараз істотно вищий: 12 великих десантних кораблів здатні перевозити приблизно 4 тисячі морських піхотинців і понад 100 одиниць бронетехніки. Таким складом можна висадитися на берег у двох чи навіть трьох місцях — корабель підходить до берега, у нього відкривається носова частина і з неї виїжджає техніка. Одна висадка може бути основною, друга — відволікаючою. Осадка таких кораблів невелика — 3,5—4,5 метра, тобто для того, щоб підійти до берега, велика глибина не потрібна. Такі ділянки є на узбережжі Азовського моря — в акваторії портів у Маріуполі та Бердянську, і в Чорному морі — від Криму у напрямку Скадовська до Тендрівської коси.

Воронченко вважає, що зараз радше можна очікувати висадку в портах «Чорноморськ» і «Південний».


А Україна взагалі до цього готова?

ВМС регулярно проводять навчання, зокрема відпрацьовують, як відбивати атаки з моря.

Воронченко розповідає, ще у 2010 році на спільних із Росією навчаннях російські десантні кораблі заходили до порту «Південний», бували на Миколаївщині. Тому коли Україна проводить навчання з відбиття можливої атаки, вона враховує ці факти. Крім того, з міркувань безпеки проаналізували й тих, хто в портах веде свій бізнес, і чи немає серед них «пʼятої колони», яка б у потрібний момент могла допомогти захопити порт.

Воронченко звертає увагу на проблему в Азовському морі, що не дає Україні протидіяти десантуванню в морі. Річ у тім, що у 2003 році Україна та Росія підписали Договір про спільне використання Азовського моря. У ньому не визначено межі територіального моря та внутрішньої економічної зони. «Тобто на морі нашого кордону немає, наша територія починається з берега. А це означає, що відкривати вогонь або застосувати силу ми можемо лише в той момент, коли вони почнуть висадку», — каже Воронченко.

За словами екскомандувача ВМС, Росія вже зараз використовує цю прогалину в договорі. Згідно з міжнародним правом, територіальні води — це прибережна лінія завширшки 12 миль (22,2 кілометра). Однак росіяни підходять на 5 миль до нашої території в районі Білосарайської та Бердянської коси і постійно там чергують. «Я думаю, що саме в цьому можуть бути провокації з боку Росії», — говорить Воронченко.


А чому Росія перекрила море?

Спочатку Росія заявила, що на час навчань закриває три великі зони: дві в Чорному морі та одну в Азовському. Причому на відміну від квітня 2021 року цього разу прохід заборонено не лише військовим кораблям, але й комерційним. Азовське море Росія планувала перекрити так, щоб повністю заблокувати доступ до українських портів у Маріуполі та Бердянську.

У Чорному морі незакритою залишилася тонка лінія завширшки 12 миль у територіальних водах інших країн. За словами Клименка, під час таких навчань завжди залишають коридори для комерційних судів. В Азовському морі таких коридорів два: від Керченської протоки до Бердянська з поворотом на Маріуполь і від Керченської протоки на Таганрог та Ростов. У Чорному морі — коридор від Босфору до Одеси та від Одеси до грузинського порту Поті. «Уперше Росія таких коридорів не залишила», — говорить Клименко. Пізно ввечері у четвер, 10 лютого, стало відомо, що Росія скасувала навчання в Азовському морі, отже море там залишиться відкритим. При цьому Клименко зазначив, що порти Азову — це 5% українського експорту, а Чорного моря — 95%.

За словами Клименка, зараз український морський та портовий бізнес вивчають, чи дозволять глибини вздовж узбережжя Одеської області провести, наприклад, великий балкер

Спеціалізоване судно для перевезення вантажів насипом. Наприклад, вони перевозять зерно, вугілля, руду, цемент. Балкер є різновидом суховантажу.

до порту «Південний». «Я думаю, це буде складно», — говорить Клименко. А для того, щоб потрапити з Одеси до Поті, доведеться робити величезний гак.

Збитки від таких обмежень колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян у коментарі виданню «Ліга» оцінив у мільярд доларів.

А що партнери України?

Нині так звана «новорічна пауза», коли у Чорному морі немає кораблів країн-партнерів. Це найдовша пауза за останні роки. Клименко каже, що оскільки Росія проводить навчання в усьому світі, то у всіх цих регіонах перебувають кораблі країн НАТО. Завдання цих навчань — розтягнути військово-морські сили країн НАТО, утримати їх у Середземному морі, щоб вони мали менше можливості бути присутніми в Чорному, вважає Клименко.

У Середземному морі зараз перебувають три авіаносні групи: американська, французька та італійська. Туди ж прийшли три російські ракетні крейсери з різних російських флотів — у Росії військові між собою називають їх «убивцями авіаносців».

Воронченко пояснює, що відповідати навчанням на навчання — це звичайна практика. «Є етапи військового конфлікту, вони розвиваються з наростанням, і на кожному етапі має бути адекватне реагування. Тобто одна сторона проводить навчання — опоненти відповідають», — каже він.

Але кораблі країн-партнерів все ж таки планують зайти в Чорне море, каже Клименко. Франція заявила, що відправить фрегат, також обіцяють відправити свої кораблі американці та канадці.

Посольство США заявило, що Росія, блокуючи порти, обмежує морський суверенітет України, і назвали її дії «економічною війною проти України». А генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що НАТО розглядає довгострокове розміщення бойових груп у Чорноморському регіоні, зокрема в Румунії.



Сі Цзіньпін танцює на краю прірви: Китай збільшив експорт до РФ сировини для виробництва боєприпасів - ЗМІ

п’ятниця, 17 травень 2024, 2:35

У Пекіні лише кілька місяців, щоб довести Заходу лояльність справі миру і заморозити поставки Москві засобів, що дають змогу підтримувати війну. Китай різко збільшив експорт до Росії нітроцелюлози, яку можна використовувати для виробництва боєприпасів....

Наступальна операція в лісі - надскладна бойова робота: Азов показав процес захоплення російських позицій у Серебрянському лісі на Луганщині (відео)

п’ятниця, 17 травень 2024, 1:45

Воїни бригади "Азов" показали відео штурму російських позицій у Серебрянському лісництві. . "Це відео про справжні бої у лісах Кремінної. Документальні кадри усіх етапів роботи штурмових груп: від стройового огляду і приготувань, артпідготовки і почат...