Росіяни зараз вбивають не лише українців: Екологи попереджають про колосальне забруднення довкілля

Захоплення та обстріли атомних станцій, прицільні влучання російських ракет по нафтобазах, гектари спаленого лісу, забруднення наших водойм - росіяни вбивають не лише нас, наші міста але й вчиняють екоцид й скорочують українцям життя. Війна Росії проти України - це не лише злочин проти мільйонів мирних українців, але й загроза екологічній безпеці всього світу, зазначають Патріоти України.

Масштабні пожежі після влучання російських ракет в наші електростанції, нафтобази та нафтопереробні підприємства отруюють повітря особливо небезпечними речовинами. «Вибухи і згорання тисяч тонн нафтопродуктів призвело до потрапляння навколишнє середовище отруйних речовин - це і сірка, свинець, безнапірне і багато інших речовин. Все є шкідливим для довкілля, життя і здоров’я людей і становить пряму загрозу. А оскільки цих об’єктів не десятки, а сотні вже великих, то сумарний ефект від вибухів цих нафтопродуктів - він є колосальний», - переконує голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Смертельно отруюють довкілля й пожежі на підприємствах хімічної та металургійної промисловості , по яких прицільно гатять рашисти. Обстріли «Азовсталі» ледь не призвели до катастрофи планетарного масштабу.

«В мене здригалося серце, бо я знала, що вони бомблять. Промислові відходи, токсичні речовини, які роками накопичувалася. Були ризики руйнування цієї захисної споруди і потрапляння великої кількості отруйних речовин, зокрема сірководню в Азовському море. Рівень концентрації цих елементів там зашкалює і це би призвело до гибелі, це наслідки не лише для України, це наслідки для регіону і величезної кількості європейських країн», - додає Тимочко.

Витоки отрути в Азовське море не сталося, але й доступу до об’єкту в України - не має. Провести дослідження забруднення Азовського та проаналізувати стан води в Чорному морях Київ не може. «7-8випадків фіксували підбиття суден цивільних і військових. Наприклад, було збито судно «Хелс», яке перевозило нафтопродукти. І фіксували втік нафтопродуктів, але пляму нафтову не прибило до території України, тому ми не знаємо чи було фактично розлиття. В море потрапити ніхто не може. Наприклад, інститут моря в один і той же день брав аналізи води з моря, аналізи в цьому році, через бойові дії, не було зроблено і багаторічне дослідження було зірвано», - розповідає один із членів оперативного штабу.

Від вибухів в прибережній зоні гине риба та дельфіни. Від початку бойових дій на берег викинулися сотні дельфінів. Небувалу раніше кількість мертвих ссавців - майже сотню - зафіксували навіть в Туреччині. Російські підводні човни засліплюють їх своїми гідролокаторами та вбивають снарядами.

Найбільшого удару довкіллю завдають пожежі на полях, лісах та в унікальних екосистемах типу Кінбурнської коси. За попередніми підрахунками, 48 % природоохоронних територій, так званої смарагдової мережі, пошкоджені бойовими діями.

« 17 тисяч гектарів лісу або знищено, або суттєво постраждало тільки на Луганщині в наслідок бойових дій. Суттєві займання лісів на Півдні України. Це Херсонщина, зокрема район Олешків. Окупанти не займалися гасінням цих пожеж. І вони не дозволяли це робити підприємствам. І така сама катастрофічна ситуація була на Кінбурнській косі, на дельті Дніпра теж були пожежі», - розповідає еколог Олександр Соколенко.

Україна досі ліквідує наслідки 35-денної окупації зони відчуження та самої ЧАЕС. За даними супутникових знімків, там пожежі охопили майже 14 тисяч гектарів. У результаті в повітря піднімаються небезпечні речовини, в тому числі радіаційні.

«Це найстрашніший злочин, бо винищення лісів це не просто фізичне знищення дерев, це знищення існування тисяч живих істот - тварини, птахи, комахи… Ці військові дії охопили Схід і Південь України саме в той час, коли відбувалася міграція птахів. Бо саме по держаному кордоні по сходу і по узбережжі Азовського і Чорного морів пролягають міжнародні коридори міграції птахів. Вони не будуть народжувати дитинчат кілька років поспіль, в лісових масивах те саме - олені і лосі, і дуже велика кількість цих тварин загинули в пожежі і під обстрілами», - кажуть екологи.

Це не просто вирви на полях, це отруєні чорноземи. Кожен постріл чи то з стрілецької зброї, чи то з системи залпового вогню спричиняють хімічну реакцію. Продукти вибуху смертельні для всього навкруги. Якщо це відбувається на ґрунті, серед реагентів велика частина сірки. Вона вступаючи в контакт з росою та туманом перетворюється на сірчану кислоту. Після боїв 2014 року на Сході екологи вивчали ці воронки від снарядів.

«Рівень забруднення ґрунтів і глибина проникнення цього забруднення була надзвичайно високою - до 16 разів перевищувала концентрація по 8 показникам токсичних речовин, які містять різні види снарядів і вибухових речовин. Якщо не відбувається рекультивація, очищення території, це забруднення залишається на довгі роки», - пояснює Тимочко.

І чим потужніша зброя – тим страшніші наслідки для екології.«Брали проби з воронки, куди попала ракета, то там фіксується перевищення важких металів. Ракети класу Х, яке має по тонні палива, воно все не згорає, воно під час вибуху потрапляє і забруднює навколишні ґрунти. В досить близькому радіусі дії ракети повністю вигорає гумус і корисні речовини, які є в землі. Можна казати про втрату родючості», - розповідає член оперативного штабу

Бойові дії псують повітря, забруднюють водойми, знищують врожаї , а додатковій перспективі нанесуть колосальні збитки екосистемі всієї Східної Європи. Фіксацією таких фактів займається оперативний штаб при Держекоінспекції, де працюють більше сімдесяти науковців з усього світу. Інспекція вже опрацювала близько трьох сотень екологічних злочинів і нарахувала сотні мільярдів гривень збитків. Ці факти перепадуть до Міжнародних судів в рамках позову України до Росії з приводу військових репарацій.

Джерело: ТСН.ua

Вражаючий результат царювання Путіна: В Підмосков'ї розширять головне військове кладовище Росії - ЗМІ

неділя, 5 травень 2024, 2:35

При відкритті меморіалу 2013 року планувалось, що первісної території під 40 тисяч поховань вистачить на наступні 200 років. Проте тепер усвідомили потребу екстреного розширення. При тому, що елітарного поховання удостоюють тут далеко не всіх "героїв СВО"

Словаччина призупинила пропуск вантажівок з території України

субота, 4 травень 2024, 23:16

Словаччина тимчасово призупинила оформлення та пропуск великогабаритних транспортних засобів з України через поломку сканера в пункті пропуску Вишнє Нємецьке. Про це у суботу, 4 травня, повідомили в державній митній службі, передають Патріоти України. ...