Російська присутність у Лівії занепокоїла партнерів по НАТО. Лівійська армія продовжує наступ на півдні Триполі. Кремль передав Асаду партію нових МіГ-29

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 28 травня 2020 року

Лівія: Саме розголосу і звинувачень у прямому втручанні у лівійський конфлікт побоювалася рашка. Оскільки, в разі невдачі, напряму отримає всі негативні міжнародні наслідки від своїх дій. І коли ще в січні ц.р., заяви турецького президента про наявність в Лівії – 2400 російських найманців з технікою, лунали поодинокими закликами стражденного в пустелі, то вже зараз ми можемо спостерігати консолідацію міжнародної позиції з цього приводу.

Слідом за Африканським командуванням США, Державний департамент заявив, що москва не тільки насичувала війська Хафтара сучасним озброєнням, але й продовжує намагатися приховувати своє втручання у справи країни.

У заяві Держдепу було зрозуміло, що перефарбовування та маскування винищувачів не приховує правди щодо дестабілізаційної діяльності москви у Лівії, що добре видно. Департамент додав: “Ми будемо працювати над політичним рішенням з Урядом Національної Єдності/Згоди (GNA) та всіма партіями, які бажають вести переговори на політичній арені в Лівії”.

Так само прорвана гребля фактичних доказів російської присутності в Лівії, це стосується документування їх присутності і діяльності. А про масштаби російського втручання у лівійські внутрішні справи можна лише судити по масштабах проведеної евакуації найманців.

Так, для евакуації частини особового складу Вагнера з аеропорту Бані Валід знадобилося 17 авіарейсів. Решта виїхала у 7-кілометровому конвої із 300 транспортних засобі і 7 систем протиповітряної оборони. І це ще не все. Це лише частина російської пошесті, яка вийшла з Триполі, а не забувайте ще про тих, хто забезпечує логістику Хафтара на сході країни. Отже, маємо третій за потужністю, після України та Сирії, факт військової агресії з боку рашки проти свободи і добробуту мирних людей.


Лише лівійські посіпаки росії продовжують стверджувати, що ніякого зовнішнього втручання не було, що це вони самі все зробили. За словами прессекретаря ЛНА Аль-Місмарі, Хафтар не отримав будь-якого сучасного бойового літака в останні роки, всі літаки що приймають участь в бойових діях є старими, відновленими і знову приведеними в експлуатацію. Таким чином, Аль-Місмарі намагається заперечити переправу до Лівії 14 одиниць бойової російської авіації. Але знаєте, що після танків, знайдених в шахтах Донбасу, це вже не смішно.

Насправді русня, втративши позиції на заході Лівії, лише продовжую укріплюватися на її сході. Нові супутникові знімки підтверджують наявність на базі Аль-Джафра крім літаків Міг-29 та Міг-23 – вантажівки, гелікоптери, різні транспортні засоби та нові РЛС.


Проте, як би страхітливо не виглядала російська потужність, змінити ситуацію їм навряд чи вдасться. Ну, по-перше, літаки з лівійським/хафтарівським маркування будуть весело збиватися турками. А по друге – вже є чим. Подейкують про перекидання до Лівії другої турецької системи РЕБ KORAL, яка так добре проявила себе в Сирії.


Перша з них, як кажуть, розгорнута на нещодавно звільненій базі аль-Ваттійя, злітні смуги якої на зараз готуються до прийняття турецьких F-16. І крім Коралів, турецька армія перекидає до Лівії ще багато своїх високотехнологічних систем, які однозначно зведуть внівець всю москальську браваду.


А поблизу лівійського узбережжя напроти міста Місрата помічений вже другий фрегат G класу турецьких ВМС.


На землі, основні дії продовжувалися на південних околицях Триполі зі стриманим прогресом для урядових сил. Всі звільнені території за вчора вдалося втримати, а район Мечеті Салахеддін Масджид та сусідній з міжнародним аеропортом район Каїх звільнити.


Вихід лівійської армії зі щільної міської агломерації, так би мовити на оперативний простір, збільшив спектр потужних озброєнь які собі можуть дозволити урядові війська, не завдаючи зайвої шкоди цивільним об’єктам. До роботи взялися 155мм турецькі САУ T-155 Firtina, тим самим увільняючи БПЛА Bayraktar від важкої та небезпечної праці в місті.

Артилерійськими ударами були знищена колона ЛНА з десь близько 10 автівок, ще окремо знищені три бронеоб’єкти, з яких один еміратський БТР. Ще один модернізований в Єгипті T-54/55 захоплений як трофей. Сили Хафтара зазнали втрат вбитими/пораненими/полоненими.




Туреччина: Вчорашній інцидент з пораненням двох турецьких військових на СВП, завершився трагічно. Другий лейтенант Канберт Татар став мучеником внаслідок отриманих травм.



Канберт став першим турецьким військовим, який загинув в Ідлібі після оголошення режиму перемир’я. Що ще більше розпалило розмови про його закінчення у найближчому майбутньому. А президент Туреччини під час свого виступу пообіцяв швидкі результати турецької діяльності як в Лівії, так і в Сирії.

Сьогодні російські окупаційні війська та турецька армія здійснили свій 13-й спільний військовий патруль на шосе М4 у Ідлібі. Маршрут від Тарнаби до Орема аль-Жуза пролягав через місто Аріха і склав 23 км.



Місцеві традиційно вітали русню камінням.


Сирія: У багатоходівці кремлівського любителя багатоходівок з перефарбованими військовими літаками з’явилися нові деталі. Кажуть, що 20 травня русня на авіабазі Хмеймім урочисто «передала» армії асада партію (не повідомляється яку) багатоцільових винищувачів четвертого покоління МіГ-29. Як бачимо, значки немитої на літаку відсутні.


Отже, ця передача мала, слугувати прикриттям появі таких самих літаків у Лівії, але США з Ізраїлем своїми заявами та супутниковими знімками все викрили. Лише лівійським маріонеткам забули про то сказати.


Джерело


Опублікував: Андрій Савчук

Дуже секретний об'єкт: Американським журналістам показали виробництво новітніх українських САУ “Богдана”

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:14

Привідкрита завіса над таємним українським військовим виробництвом найсучасніших артилерійських систем, у тому числі самохідної гаубиці стандарту НАТО «Богдана», яку продемонструвала компанія «Українська броня». У рідкісному проблиску секретного процес...

Коли Україна дозріє до таких моральних стандартів? Глава МЗС Латвії йде у відставку через журналістське розслідування

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:05

За інформацією журналістів, Кріш'яніс Каріньш нібито витратив до 1,3 мільйона євро на оренду приватного літака для офіційних поїздок. Кріш'яніс Каріньш, міністр закордонних справ Латвії, у четвер, 28 березня, заявив, що піде у відставку після скандалу,...