Російські олігархи заробляють мільярди доларів в обхід санкцій, але є нюанс

Кілька найбільших російських олігархів отримали дивіденди на мільярди доларів від своїх компаній, навіть незважаючи на санкції через війну в Україні. Ось тільки варіантів, куди їх витратити, у них не так і багато, повідомляє Bloomberg, передають Патріоти України.

Згідно з індексом мільярдерів Bloomberg, п'ять російських мільярдерів у нафтовій, нікелевій та мінеральній галузях з початку 2022 року отримали близько 10 мільярдів доларів у вигляді виплат від своїх компаній.

Відзначається, що для російських енергетичних мільярдерів, таких як Вагіт Алекперов, Леонід Міхельсон і Геннадій Тимченко, великі виплати були викликані стрибком цін на енергоносії в результаті вторгнення Росії в Україну.

Виробник добрив мільярдера Андрія Гур'єва ПАТ "Фосагро" також отримав найбільший прибуток в минулому році у зв'язку з дефіцитом на деяких ринках, що призвело до зростання цін.

У той же час Гур'єв і акціонер гірничодобувного гіганта ПАТ "ГМК "Норільський нікель" Володимир Потанін знаходятся під санкціями Великої Британії і США, а Тимченко — під санкціями ЄС, США і Великої Британії. Алекперов і Міхельсон потрапили під приціл Британії.

Таким чином, у них залишилося мало варіантів для того, куди можна витратити ці гроші

"Їх ізоляція від решти світу підстьобує інвестиції в місцеві фірми, які мільярдери раніше не розглядали, і показує, як російська еліта пристосовується до післявоєнної реальності", - йдеться в статті.

Так, Вагіт Алекперов, співзасновник ПАТ "Лукойл", другого за величиною виробника нафти в країні, планує покупку контрольного пакету акцій "Яндекса", домінуючої пошукової системи Росії, що стало першою великою інвестицією в сектор за межами нафти.

Іншим прикладом є мільярдер Володимир Потанін, найбагатша людина Росії і найбільший акціонер гірничодобувного гіганта ПАТ "ГМК "Норільський нікель". Відзначається, що він зайнявся фінансами, купивши 35% акцій "Тінькофф Банк", а також придбав ПАТ "Росбанк" і разом з Алекперовим є одним з претендентів на покупку "Яндекса".

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...