Російськомовний гімн Одеси потрібно замінити або перекласти, - мовний омбудсмен

Уповноважений із захисту української мови Тарас Кремінь заявив, що офіційний гімн Одеси, затверджений 2013 року, "Пісня про Одесу" необхідно прибрати зовсім або відкоригувати на користь композиції, виконаної українською мовою. Як зазначено в річному звіті омбудсмена, нинішня музична символіка Перлини біля моря порушує чинний Закон України "Про державну мову", передають Патріоти України.

"Також потребує приведення у відповідність до Закону рішення Одеської міської ради від 16.04.2013 №3297-VI "Про затвердження Положення про символіку міста Одеси та символу Одеського міського голови", яким затверджена російськомовна композиція "Пісня про Одесу" з радянської оперети "Біла акація" як гімн міста і розміщена на сайті Одеської міської ради російською мовою", – зазначено в офіційному документі омбудсмена.

Зазначимо, що музика до знаменитої "Пісні про Одесу" написана Ісааком Дунаєвським, а вірші – Володимиром Массом і Михайлом Червінським. Вперше пісню виконала прима одеського театру музкомедії Ідалія Іванова в 1955 році в опереті "Біла акація". У 2013 році її затвердили в якості офіційного гімну Одеси рішенням міської ради на чолі з мером Геннадієм Трухановим.

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...