Розкол 90-річного владики: "Якщо ПЦУ захоче, ми приймемо її в Київський патріархат". - Філарет на самозваному "помісному Соборі" "відновив" УПЦ КП

На початок з'їзду на "соборі" не було жодного українського архієрея. З часом до заходу приєдналось ще двоє владик. Однак більшість із архієреїв колишньої УПЦ КП, проігнорували заклики патріарха Філарета.

Так званий помісний "собор Української православної церкви Київського патріархату" постановив відновити існування ліквідованої церкви і скасував визнання Православної церкви України. Про це йдеться в рішенні "собору" Філарета від 20 червня. Зокрема, "собор" відмінив постанову помісного собору 15 грудня 2018 року, де об’єдналося українське православ’я і була ліквідована УПЦ КП, зазначають Патріоти України. Прихильники патріарха Філарета стверджують, що ніякого собору 15 грудня не було.

"Це був не помісний собор, а зібрання підписів архієреїв, одного священника та двох мирян про умовну ліквідацію УПЦ КП, на вимогу вселенського Константинопольського патріарха Варфоломія", - йдеться в тексті постанови.

Помісний собор заявляє і постановляє, що УПЦ КП, зареєстрована державним органом та продовжує існування і діяльність", - додали за підсумками так званого собору.

Також на з’їзді підтвердили, що главою УПЦ КП залишається Філарет.

У ліквідованій патріархії вважають, що томос про автокефалію "не відповідає статуту автокефальних церков і тому ставить УПЦ в залежність від Константинопольського патріархату".

"Нас не влаштовує зміст томосу про автокефалію Православної церкви України", - зазначили у постанові собору ліквідованої церкви.

"Помісний собор заявляє і постановляє, що УПЦ КП, зареєстрована державним органом та продовжує існування і діяльність", - додали за підсумками так званого собору.

Також на зібранні підтвердили, що главою УПЦ КП залишається Філарет. У ліквідованій патріархії вважають, що томос про автокефалію "не відповідає статуту автокефальних церков і тому ставить УПЦ в залежність від Константинопольського патріархату".

"Нас не влаштовує зміст томосу про автокефалію Православної церкви України", - зазначили у постанові собору ліквідованої церкви.

При цьому "Патріарх" Філарет заявляє, що він не розколює Православну церкву України, бо УПЦ Київського патріархату існувала раніше. Про це старий заявив журналістам після засідання так званого "помісного собору КП"20 червня.

"Це не розкол. Ми функціонуємо з 1992 року, а ПЦУ – з 2018-го. То хто від кого відколовся", - сказав Філарет. За його словами, зараз в Україні існуватиме три церкви: УПЦ Московського патріархату, ПЦУ на чолі з митрополитом Епіфанієм та УПЦ Київського патріархату.

"Якщо вони (служителі ПЦУ – ред.) захочуть, ми приймемо їх назад", - заявив Філарет.

На запитання, чи вважає він нормальним, що троє архієреїв, які були присутні у Володимирському соборі, скасували рішення про ліквідацію КП перед Об'єднавчим собором 15 грудня, за яке голосували 40 митрополитів, архієпископів та єпископів, Філарет відповів:

"Нормально. Бо сила не в більшості, а в правді. Якби рахували більшість, то правда була б у Московського патріархату, у нього більше єпископів".

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...