Розвінчали радянський міф: Навіщо перейменували Переяслав, - історик

У 1943 році радянська влада перейменувала Переяслав на Переяслав-Хмельницький.

Завдяки перейменуванню Переяслава-Хмельницького на Переяслав місту повернули його історичну назву та розвінчали радянський міф про Переяславську раду 1654 року, передають Патріоти України.

"Ухвалене Верховною Радою рішення не зовсім у контексті декомунізації. Швидше, оскільки назва міста Переяслав-Хмельницький не містила символіки комуністичного тоталітарного режиму, ми повинні говорити про деколонізацію. Тобто про позбавлення від радянських ідеологічних штампів і кліше", – сказав співробітник УІНП Богдан Короленко, пише "Обозреватель".

У 1943 році радянська влада перейменувала Переяслав на Переяслав-Хмельницький, щоб увічнити Переяславську раду 1654 року і роль Богдана Хмельницького.

"Це була демонстрація міфу про "споконвічне прагнення українського народу до єднання з братнім російським народом. Тому потрібно говорити не стільки про те, що з назви прибрали ім'я Богдана Хмельницького, скільки про деконструкцію радянського міфу про Переяславську раду як про віковічне об'єднання України з Росією. Якого, до речі, насправді не було, це був військово-політичний союз", – підсумував фахівець.

Верховна Рада підтримала за основу та в цілому постанову про перейменування міста Переяслав-Хмельницький на Київщині. Тепер воно має назву Переяслав. Документ підтримали 267 парламентаріїв.

Джерело: Обозреватель

"Навіть такою малою кількістю": Згурець назвав пріоритетні цілі для застосування ATACMS

середа, 24 квітень 2024, 11:24

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець зазначив, що пріоритетними цілями для застосування ATACMS дальністю 300 км є ворожі командні пункти й бази зберігання боєприпасів. Про це він сказав в етері телеканалу "Еспрес...

Не хочуть вмирати за Путіна: Британська розвідка назвала кількість дезертирів, яких РФ засудила з 2022 року

середа, 24 квітень 2024, 10:49

З початку "часткової" мобілізації у вересні 2022 року Росія засудила 7400 окупантів, яких підозрюють у дезертирстві. Про це повідомляє міністерство оборони Великої Британії, передають Патріоти України. За даними російської медіагрупи "Медіазона", у бер...