Санкції не завада? Російські ракети і безпілотники містять компоненти з понад 20 країн, - Інститут судових експертиз

Російські ракети та дрони, якими країна-агресор щодня атакує міста та села України, містять компоненти, виготовлені у більш ніж 20 країнах. Серед них зокрема США, Тайвань, Китай та інші, передають Патріоти України.

Ці деталі в збитому ворожому озброєнні виявляють українські експерти. Про це заступниця директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції Наталія Нестор повідомила в коментарі "Укрінформу".

"Ракети та безпілотники, які Росія використовує для щоденних атак на мирні міста і селища України, містять іноземні компоненти, вироблені у понад 20 країнах світу. Це Китай, Німеччина, Японія, Нідерланди, Швейцарія, Тайвань, США, Канада, Іран тощо", – сказала вона.

За 2023 рік експерти Київського науково дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції, провели близько 30 тисяч досліджень, пов'язаних з фактами воєнної агресії Росії проти України.

Вони досліджують майже всі типи російських ракет – "Іскандер", "Кинджал", "Калібр", Х-101, Х-55, Х-59 – які Росія запускає по Україні. Крім того, об’єктами дослідження є ударні безпілотні літальні апарати типу Shaheed-136, Shaheed-121, а також розвідувальні безпілотники – "Картограф", "Орлан-10" та Supercam.

Що знайшли у російських дронах і ракетах

У "Шахедах" наші експерти виявили сервоприводи, процесори, перемикачі, генератори зі США, контактні наконечники з Ірану, свічки запалювання, індикатори з Китаю, електричні насоси паливні з Німеччини та Великої Британії, сальники з Тайваню, модулі Шотткі з Південної Кореї тощо.

У ракеті "Кинджал" – датчики з Іспанії, буфери, діоди, трансивери, перетворювачі зі США, флеш-пам'ять з Тайваню, фільтри з Японії, реле з Німеччини, перетворювачі зі Швейцарії тощо.

Мікрочипи нідерландських компаній NXP і Nexperia також, попри санкції, досі потрапляють до Росії. Продукцію цих компаній знаходили у БПЛА Shahed-136, ZALA, ПТЕРО, "Елерон-3СВ", "Куб", "Орлан-10", "Тахион", "Герань-2", ракетах Х-101, ОТРК "Іскандер".

Це означає, що всі ракети та дрони, їхній основний високотехнологічний складник, без якого вони б не могли існувати, вироблений не в Росії, а в інших країнах. Йдеться про компоненти систем навігації, керування, наведення, мікросхеми, різноманітні чипи, датчики, плати.

Більшість перелічених електронних компонентів не мають виняткового призначення для виготовлення зброї. "Є деталі подвійного призначення, які використовуються і в побуті. У пральних машинках, комп'ютерних технологіях, мережевому зв'язку тощо. Такі товари завозять для одного використання, а зрештою роблять складниками зброї. У ракетах одного типу немає однакового набору компонентів у конкретних системах. Виходять із того, що мають, що змогли завести до РФ", – зазначила Нестор.

У Малі повстанці знищили колонну ЧВК Вагнер. Смерть карателя прийняв відомий рашистський пропагандист, що сіяв ненависть до українців

неділя, 28 липень 2024, 8:40

"Кращі солдати Росії" наразі ганебно тікають від "купки дикунів", відступаючи вглиб країни разом з військами місцевої хунти, котрим мали показати як треба по-справжньому воювати. Під час удару повстанцями-туарегами по колоні приватної військової кампан...