СБУ оприлюднила документи КДБ про долі репресованих

Служба безпеки України оприлюднила документи з архівів КДБ, в яких міститься інформація про долі репресованих українців у 1937-1938 роках.

СБУ оприлюднила документи КДБ про долі репресованих

Зазначається, що документи публікуються з нагоди Дня пам’яті жертв політичних репресій 17 травня.

День пам’яті жертв політичних репресій відзначається згідно з указом Президента від 21 травня 2007 року щороку в третю неділю травня з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій.

«Жертвами терору 1937-38 років стали понад 260 тисяч українців. Більшість із них були розстріляні. А їхнім родинам повідомляли про смерті від інфарктів і серцевих нападів. Була навіть окрема директива – з родичами розстріляних говорити усно, а дату смерті в довідках ставити довільно, у межах 10 років після арешту», — йдеться у повідомленні СБУ.

Сьогодні документи з архівів КДБ доступні онлайн: “Розстріляного відродження”


Наприклад, точна дата розстрілу українського режисера Леся Курбаса – 3 листопада 1937 року.

«Хоча за документами він нібито загинув у таборах у 1942-му. І через 19 років після реальної смерті Курбаса в архівах КДБ Архангельскої області з’явиться висновок: скасувати розстріл через відсутність складу злочину», — розповіли у СБУ.


“Розстріляне відродження” – це духовно-культурне та літературно-мистецьке покоління 1920-х років в Україні, яке дало високохудожні твори у галузі літератури, філософії, живопису, музики, театру і яке було знищене сталінським режимом.

Джерело


Опублікував: Андрій Савчук

"Я горжусь": Мер затопленого Орська відповів на критику щодо сина, який живе у Саудівській Аравії

вівторок, 16 квітень 2024, 16:56

Мер Орська Оренбурзької області, затопленого внаслідок прориву дамби, відповів на критику співгромадян, які дорікнули йому у тому, що його рідні знаходяться за кордоном. За даними ЗМІ, сім'я Василя Козупиці давно покинула РФ і зараз живе у Саудівській ...

"Торг" триває: Сі Цзіньпін запропонував чотири принципи врегулювання "конфлікту в Україні"

вівторок, 16 квітень 2024, 16:49

Президент Китаю висловив підтримку ідеї проведення міжнародної мирної конференції. Як пише BBC, під час зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцем у Пекіні президент Китаю Сі Цзіньпін виклав чотири принципи врегулювання "конфлікту в Україні", переда...